De mooiste zonsopgang (of ondergang) met je Smartphone

27 september 2023

'Goedemorgen' hoorde ik achter me. Een man met een hond verscheen. En terwijl we beiden naar het prachtige uitzicht over de IJssel keken zei hij: 'Jammer dat je het nooit zo mooi op de foto krijgt he?'

'Mij lukt dat wel hoor', zei ik en klikte nogeens met mijn smartphone. Ik zag aan zijn gezicht dat hij me niet echt geloofde. Glimlachend keek ik nog een keer naar dat magische beeld voor me voordat ik weer op de fiets stapte om naar mijn vaste zwemplekje te gaan.

De teleurstelling die deze man vaak ervaarde bij het maken van een foto als deze zul je misschien wel begrijpen. Het lukt namelijk vaak niet om een mooi moment als deze op een manier vast te leggen dat het net zo mooi op foto overkomt als in het echt. Maar ik ga je in dit blog vertellen hoe ook jij een foto als deze het beste kunt maken.

 

Lichtverschil

Wanneer je een zondsopgang of ondergang als deze fotografeert dan heb je te maken met een groot lichtverschil. Al is het licht nog niet of niet meer zo sterk als overdag, het blijft het licht van de zon en je fotografeert tegen het licht in. Wanneer je een foto maakt van alleen de lucht, dan zal je smartphone precies het juiste licht meten en wordt de foto vaak uit zichtzelf al prachtig. Maar wanneer je zoals hier ook een stuk land op de foto zet dan heb je te maken met een groot lichtverschil. En omdat contrasten op een foto sterker worden dan hoe wij het met onze ogen zien, zal of de lucht veel te licht worden of het land veel te donker. Wanneer de lucht te licht wordt, dan worden de kleuren flets en komt de zonsondergang niet mooi over. En wanneer het land te donker is dan wordt de helft van je foto grauw en soms helemaal zwart, daar heb je dus niks aan.

Het is belangrijk dat je tijdens het fotograferen je belichting baseert op het lichtste deel van de foto. Dit doe je door tijdens het fotograferen met je vinger op het scherm te drukken ter hoogte van het lichtste en kleurrijkste deel in de lucht. Je ziet dan direct in beeld dat hij die kleuren heel mooi intens maakt. VInd je het resultaat toch nog iets te licht en niet kleurrijk genoeg, dan kun je na het drukken op je scherm het kleine zonnetje wat dan verschijnt op die plek wat naar links of naar beneden schuiven. Je foto wordt dan nog iets donkerder en dus kleurrijker. Je ziet dan ook meteen dat het land meteen heel erg donker wordt, maar dat is ok, want dat gaan we later oplossen. Wanneer je met een gewone camera fotografeert dan kan dit probleem worden opgelost met een grijs verloop filter. Je zet dan een donker filter voor de lucht waardoor je het lichtverschil eigenlijk opheft en je op die manier zowel de lucht als het land goed belicht in beeld krijgt.

Maar met de smartphone maak je achteraf het verschil minder groot.

 

De originele foto                                                                                            De foto na bewerking

 

Bewerken

De foto waarbij het land te donker is ga je vervolgens bewerken in een bewerkingsappje. Ik gebruik zelf Photoshop express op mijn telefoon, maar er zijn vele appjes die je daarvoor kunt gebruiken. 

Er zijn dan maar een paar dingen die ik doe. Ik pas ten eerste de helderheid wat aan. Let op, verwar dit niet met de belichting. De helderheid in Photoshop vergroot het contrast in de middentonen. Dat betekent dat de details wat duidelijker worden en er bijvoorbeeld wat meer leven en kracht komt in de foto. Vooral het gras wordt er mooier van en lijkt direct ook al wat lichter te worden. Om de lucht nog iets intenser te maken schuif ik de nevelreductie vaak iets naar rechts, niet teveel want dan kan het erg onnatuurlijk worden. En dan komt het belangrijkste, ik schuif de schaduwen zover naar rechts als nodig is. Hierdoor wordt het land lichter en beter zichtbaar en is de foto veel meer in balans. Zo zie je zowel de lucht als het land goed en bevaltten ze beiden mooie kleuren.
Mocht het zo zijn dat door het opvoeren van de nevelreductie er teveel blauw in de lucht is gekomen, dan kun je de kleurtemperatuur nog wat warmer zetten door ook een stukje naar rechts te schuiven. Hierdoor wordt het blauw weer meer de originele warme kleur en vaak wordt het gras er ook nog warmer en kleurrijker van. Als laatste kijk ik dan of ik de zwarttinten nog iets naar beneden kan zetten, dus schuiven naar links. En klaar is je foto. Je foto komt dan goed overeen met hoe wij de situatie met onze ogen zagen.

 

 

Wil je veel meer tips over hoe je met jouw smartphone de beste foto's maakt, doe dan mee met de leukste en meest uitgebreide online smartphone training die er te vinden is, SmartSocials.

 

 

 

 

De mooiste zonsopgang (of ondergang) met je Smartphone
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden