17 juli 2017
De wintermaanden lijken niet de meest voor de hand liggende tijd om met je camera op stap te gaan. Het is koud, de bomen zijn kaal en alles lijkt grijs en grauw.
Maar juist deze maanden zijn perfect om te fotograferen omdat het licht mooi warm en zacht is en omdat sneeuw en bevriezing voor unieke beelden kunnen zorgen.
Hieronder geef ik je graag wat tips over hoe je de winterse fotografie uitstapjes en de feestdagen tot een succes maakt.
Ja natuurlijk is het in de winter koud zul je denken. Maar wanneer je lange tijd buiten bent om dat perfecte plaatje te schieten kan het concept koud toch een nog koudere dimensie krijgen. Dit is omdat je vaak lang stilstaat op een plek en je handen het extra te verduren krijgen door de koude camera die je moet vasthouden. De knopjes van de camera zijn niet goed te bedienen met handschoenen aan en daarom doen we het vaak maar zonder.
Dit hoeft echter niet. Er zijn bij goede fotografiewinkels verschillende soorten handschoenen te koop waarmee je wel de knopjes kunt bedienen en je handen heerlijk warm houden. Heb je er niet zoveel geld voor over (alles wat met fotografie te maken heeft kost nl nogal wat) dan kun je ook in gewone winkels gebreide handschoenen met halve vingers en klepjes vinden. Een uitvinding voor fotografen! En fotografeer je alleen met je smartphone, dan zijn er inmiddens ook overal handschoenen te koop waarbij de duim en wijsvinger van een ander stofje zijn en je hiermee gewoon je scherm kunt bedienen.
Kijk voordat je naar buiten gaat even goed naar je camera. Bedenk alvast wat je gaat fotograferen en welke standen je daar misschien voor nodig hebt. Binnen kun je dit alvast instellen zonder dat je handen bevriezen.
Verder zijn naast warme kleding ook je schoenen erg belangrijk. Zeker wanneer er ijs of sneeuw ligt. Mijn voeten zijn bij het fotograferen net zo belangrijk als mijn handen. Dus goed, stevig, warm en waterdicht is heel fijn. Wanneer er sneeuw en/of ijs ligt is de kans groot dat je uitglijdt. Met een dure camera in je handen is dit nog minder wenselijk dan zonder camera. Om die reden bind ik op die momenten spikes onder mijn schoenen. Je kunt ze kopen bij bijvoorbeeld de Blokker of de winker van de ANWB. Hierdoor sta ik stevig en ga ik nooit meer op mijn smoeltje.
Wanneer het vochtig is buiten of wanneer het heeft gesneeuwd neem dan een plastic zak mee. Het is fijn om daar zelf op te zitten wanneer je toch echt die paddenstoel wilt fotograferen op de grond. En ook is het fijn voor je model wanneer je hem of haar vraagt te gaan zitten. Zo blijft iedereen droog en dus minder koud.
Ga je portretfoto's maken van iemand in de sneeuw vraag dan aan je model om natuurlijk warm gekleed te gaan, maar nog wel zo dat het fotogeniek is. Veel winterjassen zijn niet echt flatteus, er zit geen model in en de kleur is vaak niet mooi genoeg in iemands gezicht. Heeft iemand een dikke zwarte winterjas dan moet je er rekening mee houden dat dat op elke foto een groot zwart vlak veroorzaakt. Dit kan enorm afleiden van de persoon. Vraag iemand om warme onderkleding aan te trekken en laagjes zodat de jas op veel momenten even uit kan. Een hele dikke gekleurde trui en leuke gekleurde mutsen zorgen juist voor dat extra winterse effect zonder storend te zijn.
Door de kou raken batterijen sneller leeg. Houd er dus rekening mee dat ze volledig zijn opgeladen en/of neem een reservebatterij mee. Voor veel camera's zijn de weersomstandigheden zoals koude en vocht niet ideaal. Let tijdens het fotograferen goed op je camera. Houdt hem dicht tegen je lichaam aan en als je met een kleine compact camera fotografeert stop hem dan tussen het fotograferen door warm in je zak of in het tasje. Wanneer je van buiten naar binnen gaat ontstaat er condens op je lens en dit duurt even voordat het weer weg is. Berg je camera niet op wanneer hij nog vochtig is. Laat hem eerst goed aklimatiseren en opdrogen en berg hem dan pas op. Het moment van buiten naar binnen gaan is om die reden dan ook geen goed moment om een lens te vervangen.
Wanneer het sneeuwt is het altijd goed om je zonnekap op je lens te draaien, dit houdt de sneeuwvlokken van de lens.
Tijdens de kortste dagen begint het om 16.00 uur al donker te worden. Spreek dus niet om die tijd af om iemand te gaan fotograferen. Benut de lichtste uren. Op een grijze dag is er uberhaupt minder licht dus houd goed je sluitertijd in de gaten. Je ISO hoger zetten is dan heel zinvol. Het is tenslotte zonde dat je bij thuiskomst ziet dat de helft van je foto's bewogen is. De zon is wel prachtig in de wintermaanden. De zon staat lagen wat voor meer contrasten zorgt in het landschap. Omdat de zon zo laag staat is de tijd van zonsopgang en zonsondergang extra mooi en is het moment dat het licht prachtig warm is langer dan in de zomer. Sta lekker vroeg op en laat je verrassen door bevriezing, mist en magisch licht.
Waar je in de zomer beter niemand in de volle zon kan fotograferen kan dit in de winter een stuk beter, zeker aan het begin en het einde van de dag. Portretten zijn prachtig warm in de winter en de kale achtergronden zorgen voor minder afleiding dan in de zomer.
Het is erg leuk om foto's van de sneeuw te maken. De stilte van de sneeuw die je ook daadwerkelijk hoort, zie je ook terug in de beelden. Alles ziet er sereen en prachtig uit. Ook is het erg leuk om portretten van mensen in de sneeuw te maken. Omdat sneeuw zorgt voor veel wit in je foto wordt er veel licht weerkaatst. Je camera denkt om die reden dat er meer licht is dan er daadwerkelijk is. Hierdoor krijg je onderbelichte foto's en word je sneeuw grijs in plaats van wit (je kent dit teleurstellende resultaat vast wel van de wintersport). Het plus/min knopje of balkje voor de lichtcorrectie biedt hier uitkomst. Bij sneeuw kun je standaard je een paar streepjes overbelichten, 1 tot 1,5 op de teller.
Je kunt het beste de sneeuw op de lichte delen fotograferen en niet met grote schaduw plekken erbij. De sneeuw in de schaduw wordt dan vaak grauw, grijs of blauw. Wanneer alles in de schaduw is dan is het geen probleem. Voorkom de delen waar je half zon en half schaduw hebt.
In de winter is alles minder weelderig dan in andere seizoenen. Er is minder kleur te zien en geen bladeren. Hierdoor wordt het landschap opener en simpeler. Probeer dit in je foto's te benadrukken. Dat lege landschap met dat ene dunne boompje in de hoek, daar kun je uren naar kijken! Wat ook mooi is is om in dat kleurloze landschap een detail te zoeken met juis wel veel kleur.
De winter is uiterst geschikt voor macrofotografie. Bevriezing geeft letterlijk een extra randje aan onderwerpen. Spinnenwebben, grassprieten, bladeren, alles krijgt een magisch randje en door de kale bomen zijn de achtergronden opener en mooier. Het moment van dooi zorgt voor waterdruppels. Probeer de waterdruppels met het licht van de zon erin te vangen! Ook hierbij is die plastic zak weer handig want wanneer je op de buik in de sneeuw ligt is je camera in de sneeuw zetten niet echt aan te raden.
Een ideale winterse dag speelt zich voor veel mensen af voor de kachel met een glaasje wijn. Maar naar buiten gaan is goed voor je weerstand en je vitamine D gehalte. Dus pak die camera, en trek erop uit! Zie je een vrouw met een rood neusje, een gebreide muts op haar hoofd en een zwart mormel met witte pootjes aan haar zijde? Dan zou ik dat heel goed kunnen zijn. Laten we naar buiten gaan!
De Kerst is bij uitstek een moment dat je foto's wilt maken van je vrienden en familie, tijdens het uitpakken van de Kerstcadeautjes bij de Kerstboom of tijdens het Kerstdiner. En wat zijn deze foto's vaak teleurstellend! De mooie sfeer van alle lichtjes is nergens meer te bekennen op de foto's omdat je flits het plaatje volledig heeft overgenomen. Dit met verschrikte, overbelichte gezichten op de voorgrond als gevolg en een te donkere achtergrond waar geen sfeer meer is te zien. De automatische stand van je camera weet met dit soort momenten niet zo goed om te gaan. Hij haalt dan namelijk al het licht uit je flits. De flits is voor de gemiddelde huiskamer eigenlijk veel te sterk en daardoor is alle sfeer weg. Om deze reden is het op die momenten daarom het beste om te fotograferen op de handmatige stand en daarbij zowel je diafragma, je sluitertijd als je ISO allemaal vrij open te zetten. Hierdoor komt er meer aanwezig licht je camera binnen en hoeft je flits maar een beetje te flitsen. Een eventueel te lange sluitertijd lost je flits op. Die bevriest dan namelijk even de beweging. Gaat dit veel te ver voor je en heb je geen idee waar ik over praat? Dan kun je ook dit doen. Vervang de autostand door de P-stand en zet je ISO lekker hoog. Hierdoor gaat je flits ook al minder hard flitsen. Het gevolg is meer sfeer en minder overbelichte gezichten. Ook kun je je camera op de S stand zetten of de Tv stand. Ook met je flits hoog. Kies dan voor een sluitertijd van ongeveer 1/30.
En dan dat vuurwerk met Oud en Nieuw. Hoe kun je dat het beste fotograferen? Zet ten eerste je ISO waarden niet te hoog. Een hoge ISO geeft ruis in beeld en doet dat vooral in de donkere delen. En aangezien er veel donkere lucht te zien is kun je dat beter voorkomen. Zet je camera op de sluitertijd voorkeursstand, S of Tv. hierbij kun jij zelf je sluitertijd kiezen. Experimenteer hiermee. Wanneer je met een lange sluitertijd fotografeert komt het vuurwerk wat langer in beeld waardoor er lange slierten ontstaan. Je kunt starten met een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/30 en zo steeds wat langer gaan en zien wat voor jou het beste werkt. Het is daarbij wel belangrijk dat je camera op een statief staat. Je wilt namelijk alleen dat je het vuurwerk beweegt en niet je hele beeld. Omdat je met vuurwerk te maken hebt met een heel donkere lucht en maar een klein beetje licht kan het zijn dat je foto's overbelicht raken. Dit in tegenstelling tot de onderbelichting door de witte sneeuw. In dat geval moet je de andere kant op corrigeren met het +/- knopje. Je moet minnen en de foto donkerder maken. Hoeveel, dat moet je even uitzoeken, het ligt er namelijk aan hoeveel vuurwerk er in de lucht is. 1 vuurpijl zorgt voor meer overbelichting dan 3 vuurpijlen.
Ik wens je veel spetterende en sfeervolle foto's toe!
Wil je nu eindelijk wel eens echt leren fotograferen dan is de online training fotografie voor beginners misschien iets voor jou. Het kost maar 49 euro!