Wie ben ik

Wie ben ik

Mijn naam is Petra van Vliet en ik ben het hart en het brein achter de Powershoot. Al op 16-jarige leeftijd fotografeerde ik mijn vriendinnetjes met de AGFA Clack die bij ons thuis ongebruikt in de kast las. Met onze geblondeerde en getoupeerde jaren-80-kapsels stonden we voor elkaar te poseren op verlaten bospaadjes en lelijke bouwterreinen. Ik was hiervoor altijd de initiatiefneemster en al mijn vriendinnen vonden het geweldig. Toen op mijn 18de mijn beste vriendinnetje overleed, ontdekte ik voor het eerst de grote kracht van fotografie. Haar hele familie maakte afdrukken van de foto's die we samen gemaakt hadden. Voor ieder van hen werden deze foto's heel dierbaar, net als voor mij.


Vele jaren later fotografeerde ik al het moois dat de wereld ons te bieden heeft tijdens mijn werk als reisleidster. Ook toen weer zag ik de kracht van fotografie om herinneringen levend te houden. En pas toen besefte ik me dat fotografie mijn pad was en maakte ik in 2003 de stap naar zelfstandig ondernemer.

Ik had een vliegende start. Ik kwam als vanzelf in de theaterwereld terecht. Mijn eerste officiele opdracht was voor de theatershow Zing vecht lach werk bid en bewonder, een Ode aan Ramses. Ik volgde 3 maanden lang de cast en ook Ramses Shaffy zelf die bij het proces uitgebreid betrokken werd. Het was bijna te mooi om waar te zijn. 

Wat me al snel enorm fascineerde was het gedrag van mensen voor de camera. Zoveel mensen die zichzelf ongemakkelijk of angstig voelen voor die camera. De woorden “ik vind naar de fotograaf gaan erger dan naar de tandarts” heb ik van verschillende mensen gehoord. Ook bij mensen die bekend waren en voor hun werk regelmatig voor de camera verschenen was dit vaak het geval.

Het werd mijn missie. Ik deed uitgebreid onderzoek naar het gevoel, de emoties en het gedrag van mensen voor de camera en kreeg alle antwoorden.

Vanaf dat moment help ik mensen om met meer zelfvertrouwen en plezier voor de camera te staan. Ik doe dat individueel door middel van de Powershoot, maar ook in groepsverband door het geven van workshops en teambuildingssessies voor bedrijven.

Fotografie was niet langer het doel maar werd een middel. In de afgelopen 20 jaar heb ik duizenden mensen geleerd om beter voor die camera te staan. Maar ook heb ik al bijna 10.000 mensen geholpen om met meer zelfvertrouwen en plezier áchter de camera te staan. Eigenlijk is mijn missie om mensen een stukje blijer te maken, en ik doe dat toevallig door middel van fotografie. Mijn talent is om ingewikkelde dingen simpel te maken. En zowel bij het uitleggen van onze verwarrende gevoelens voor die camera als het uitleggen van de ingewikkelde techniek van fotografie komt dat enorm goed van pas. Het fotograaf zijn bracht me bij wat een nog grotere passie bleek, het lesgeven.

 

Ik ben een pionier, een eenling die graag verbinding maakt en een kluizenaar die geregeld de wijde wereld in trekt. Ik ervaar mijn gevoeligheid en sterk werkende zintuigen als een groot cadeau en het vertoeven in de natuur en in gezelschap zijn van dieren is voor mij een eerste levensbehoefte. Ik haal graag het beste uit mezelf op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak en ik word er enorm blij van wanneer ik anderen hierdoor kan inspireren en daardoor een stukje blijer maak.

16 jaar lang bevond mijn woon en werk plek zich in de Amsterdamse Jordaan. Sinds 2016 heb ik de hoofdstad ingeruild voor het mooie Zutphen. Hier beschik ik over een fijne workshopruimte midden in het monumentale centrum. Ook heb ik hier een prachtige gewelvenkelder die als workshopruimte, expositieruimte en studio kan dienen. Sinds een tijdje vertoef ik {door de liefde) ook regelmatig in de stilte van Oost Groningen. Mijn werkgebied heeft zich daardoor uitgebreid en geef ik daar nu ook mijn shoots.

 

In de sfeervolle gewelven kelder

 

Meer over mij? Omdat mijn manier van werken vaak afwijkt van gemiddeld ben ik de afgelopen 20 jaar regelmatig in de media verschenen. Zo stonden er onder andere artikelen over de Powershoot in de Happinez en Psychologie Magazine en verscheen ik in corona tijd op het NOS journaal. Als je het leuk vindt om iets te lezen, je vindt alle artikelen via deze link.

 

Wie ben jij?

Nu weet je iets meer over mij, maar wie ben jij? Mijn klantenkring bestaat voor zo'n 95% uit vrouwen. Voor een deel komt dit omdat mijn manier van uitleggen van bijvoorbeeld de ingewikkelde techniek van fotografie door de gemiddelde vrouw heel goed begrepen wordt.

 

Regelmatig word ik ergens in het land heel enthousiast aangesproken wanneer ik op straat loop. Het blijkt dan een cursist te zijn die een online training bij mij heeft gedaan of iemand die mij al jaren volgt op social media. Door alle filmpjes en posts die ze van mij gezien hebben lijken ze mij al te kennen. Tijdens zo'n korte ontmoeting op straat leer ik hen ook een beetje kennen en hoor ik wat mijn werk met hen doet. Dit betekent dus ook dat ik van al die mensen die ik niet op straat tegen kom weinig tot niks weet. En dat vind ik echt jammer. Heel graag hoor ik wie je bent en wat fotografie voor jou betekent. En ook hoor ik graag hoe ik jou kan helpen op jouw fotografie pad. Of dat nu is om je kleinkinderen beter te leren fotografen of om echt als professioneel fotograaf aan de slag te gaan. Of je alleen naar mijn gratis tiktok filmpjes kijkt of een uitgebreide training wilt boeken, dat maakt voor mij geen verschil. Ik ben er voor jou en kan niet wachten om je te leren kennen.

 

 

 

 

Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden