Voorkom tijdsdruk tijdens het fotograferen

19 maart 2023

In al die jaren dat ik trainingen hoor ik steeds weer van cursisten dat ze tijdens het fotograferen vaak tijdsdruk ervaren. Op de één of andere manier denken veel cursisten dat een foto altijd snel gemaakt moet worden. Er wordt dan heel veel druk en stress ervaren en door die druk wordt de ingewikkelde techniek vaak vergeten. Natuurlijk komt het weleens voor dat er totaal onverwacht iets gebeurt en je heel snel moet reageren en een foto moet maken. Maar in de meeste gevallen is niemand die van jou verwacht dat een foto snel gemaakt moet worden en ben je vaak zelf de enige die er tijdsdruk op legt. Ik heb me de afgelopen jaren natuurlijk heel erg vaak afgevraagd waar dit door komt. Misschien is het omdat we inderdaad heel druk zijn, maar misschien komt het ook omdat we inmiddels met onze smartphone gewend zijn om heel snel te kunnen fotograferen. Ik denk ook dat cursisten gewoon de overtuiging hebben dat je als fotograaf snel moet werken. Ook laten de fabrikanten van camera's ons geloven dat het allemaal bijna vanzelf gaat. Maar dat is natuurlijk niet zo. Hoe goed die camera's ook zijn, fotografie blijft een echt vak. Het vergt veel tijd, aandacht en oefenen om je de ingewikkelde techniek echt eigen te maken. En dat werkt het beste in alle rust, zodat je met veel aandacht alle stappen steeds kunt doorlopen.

 

In dit blog wil ik graag wat eenvoudige maar belangrijke tips met je delen om ervoor te zorgen dat zowel jij als de mensen om je heen die druk niet ervaren, en fotografie een blije in plaats van een stressvolle bezigheid wordt.

 

Vind de rust in jezelf

Allereerst is het natuurlijk het belangrijkste om jezelf die tijd te gunnen en die ruim te reserveren in je agenda. Even snel tussendoor met je camera op pad, is meestal geen goed idee. Zeker niet wanneer je de techniek nog niet beheerst.

Wanneer je op een plek bent aangekomen, of dat nu in de natuur is of midden in de stad, zorg eerst dat je letterlijk en figuurlijk landt op die plek. Ga zitten en kijk om je heen. Luister, voel en glimlach. Voel je voeten stevig op de grond en adem langzaam en diep. Wanneer je echt direct die camera uit je tas pakt heb je meteen het gevoel dat je iets moet, maar aankomen is eerst een veel beter plan. Je kunt veel lekkerder fotograferen wanneer je je eerst verbonden hebt met de plek.

 

Bereid je in alle rust voor

Wanneer je het gevoel hebt dat je er echt bent en de rust in jezelf hebt gevonden, ga je dan in alle rust voorbereiden. Maak je een landschapsfoto, zet dan bijvoorbeeld rustig je statief en je camera neer. Zet je camera aan en check alle instellingen, staat er niet nog iets raars ingesteld, bijvoorbeeld een heel hoge ISO van het feestje van gisteren? Maak een inschatting van de lichtsituatie, heel licht of heel donker, en maak dan alvast een basisinstelling die daarbij past. Vervolgens ga je aan de slag met je instellingen stap voor stap goed te maken voor deze lichtsituatie en voor het effect dat jij wilt bereiken op je foto. Stap voor stap werkt hierin echt het beste omdat je bij fotografie aan veel dingen moet denken. Maak een aantal proeffoto's en kijk goed naar het resultaat. Wanneer dat goed is ga je pas echt fotograferen. Dan pas maak je die prachtige compositie. Ben je niet zeker van je instellingen? Maak dan de foto met verschillende instellingen. Maak bijvoorbeeld een belichtingstrapje, dus dezelfde foto steeds een beetje lichter of donkerder. Later op je computer kun je dan beter zien welke het beste was.

Gaat het om bijvoorbeeld een straatfoto, dan ga je op dezelfde manier te werk. Je maakt je instellingen alvast voordat je iets ziet dat interessant is om te fotograferen, doe dat terwijl je toevallige voorbijgangers fotografeert. Wanneer je dan uiteindelijk iemand voorbij ziet komen die wel interessant is, dan hoef je alleen nog maar te richten en te klikken. Het voorwerk is dan al gedaan.

 

Heb geduld

Zowel bij straatfotografie als natuur fotografie heb je veel geduld nodig. Dat landschap vraagt misschien nog om iets extra's. En als je maar lang genoeg wacht dan kan het zomaar zijn dat er een prachtige zwerm vogels langs vliegt die het plaatje compleet maakt. Of dan loopt er in de verte misschien wel een klein meisje met een rood jasje over dat bospad. Net een detail die je nog nodig had. Zo gaat het ook met straat fotografie. Als je maar lang genoeg wacht dan gebeurt er vanzelf iets. En ook daarvoor heb je dus echt die grote streep in je agenda nodig. Fotografie wordt op deze manier veel meer meditatief en het geeft je rust in plaats van stress.

 

Durf duidelijk te zijn

Wanneer er andere mensen bij betrokken zijn dan is het goed om heel duidelijk te zijn tegen die mensen over de tijd die je nodig hebt. Wat ik cursisten het vaakst hoor zeggen is dat ze iemand niet zo lang kunnen laten wachten. Maar wie zegt dat? Wanneer je een portret van iemand gaat maken, zeg dan van te voren al hoeveel tijd ze daarvoor moeten reserveren. Wanneer iemand van te voren weet hoelang het gaat duren dan is er voor hen geen reden om te denken dat het snel moet, en hoef jij dat dus ook niet te voelen. Tijdens het fotograferen is het van belang dat je duidelijk aangeeft dat je in het begin met de instellingen bezig bent. Dus zeg zoiets van: 'Ik moet eerst mijn instellingen in orde maken en dat kan even duren. Ga jij maar gewoon lekker hier staan, en geniet van de omgeving. De foto's die ik maak die zijn nog niet voor het eggie en het maakt dus nog niet uit hoe je staat of hoe je kijkt. Wanneer de instellingen goed zijn, dan kunnen we beginnen en dan laat ik het je weten.'

Dit helpt echt enorm om de druk ervan af te halen. Je kunt dan in alle rust met je instellingen aan de slag en wanneer die goed zijn kun je los gaan in het fotograferen. Je kunt dan ook veel meer aandacht hebben voor je model en echt contact maken omdat je je niet meer druk maakt om de instellingen. Natuurlijk hou je in de gaten of alles nog goed gaat en of je iets bij moet stellen. Maar de basis is er. Ga je weer naar een andere plek met andere lichtsituatie, dan doe je dit hele verhaal opnieuw.

Iedereen die voor jouw camera staat die wil dat je goede foto's maakt. Dus het is alleen maar in hun voordeel om de tijd te nemen.

Nu zijn er natuurlijk altijd mensen die haast hebben. Wanneer ik portretten bij een bedrijf maak dan zorg ik dat eerst alles in orde is voordat ik de medewerkers ga fotograferen. Ik ga eerst in alle rust een plek zoeken met goed licht, en maak bijvoorbeeld wat proeffoto's van mezelf. Ook vraag ik weleens aan bijvoorbeeld een receptioniste of zij of een andere collega even de tijd heeft om de proeffoto's te maken. Wanneer dan alles in orde is dan pas vraag ik die directeur voor mijn camera te komen en dan is het in een paar minuten gepiept.

 

Ga met de juiste mensen op pad

En die juiste mensen, dat zijn vaak niet je gezinsleden of je beste vrienden. Wanneer je met iemand bent die niks met fotografie heeft, dan kun je beter gewoon lekker je smartphone pakken en snelle kiekjes maken. Wanneer jij lekker op je buik in de moddel ligt om net dat ene mooie bloempje te fotograferen dan is het niet fijn wanneer je steeds hoort: 'Mam, gaan we nou!?' 

Ga alleen of met iemand op pad die ook aan het fotograferen is. Dan is er niemand die jou een gehaast gevoel kan geven.

 

Snel een compositie

Wanneer je weet dat het zo kan zijn dat je snel moet reageren op een bepaalde situatie en heb je moeite om met die snelheid een compositie te bepalen? Stel, je dochter zit op atletiek en ze kan elk moment langs rennen. Bedenk dan van te voren alvast waar je haar in beeld wilt hebben. Rent ze van links naar rechts en wil je haar links in beeld? Zet dan alvast je scherpstelvakje links, dan weet je zeker dat ze daar in je foto komt. Alles wat je vooraf kunt bedenken is meegenomen.

 

Bijna alles wat ik hierboven zeg klinkt misschien erg logisch. En toch zit het er bij de meeste mensen niet in dat je op deze manier te werk kunt gaan. Bedenk altijd, fotografen nemen voor een belangrijke shoot altijd de tijd. Elk beeld en elke persoon verdienen jouw tijd en volledige aandacht.

Voorkom tijdsdruk tijdens het fotograferen
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden