Maak de mooiste foto's van je hond met de smartphone

6 november 2023

In de 11,5 jaar dat mijn hondje Puna bij mij was heb ik duizenden foto's van haar gemaakt. Ik denk niet dat er een dag voorbij is gegaan zonder een foto te maken. Het is niet zo dat ik dagelijks met mijn camera om mijn nek liep om te wachten tot ze iets leuks deed. Ik denk dat ik haar in al die jaren maar zo'n 20 keer met de camera heb gefotografeerd, de rest gebeurde allemaal met mijn smartphone. Wanneer ze er grappig of heel mooi uitzag, wanneer ze iets grappigs deed, wanneer ik vond dat ze prachtig in de omgeving opging, wanneer ik even niet teveel na wilde denken, wanneer ik ontspanning wilde of wanneer ik gewoon blij wilde zijn, er was elke dag wel weer een goede reden om mijn smartphone op haar te richten en te klikken. Wat het bij haar heel makkelijk maakte is dat ze altijd goed meewerkte. Ik kon haar laten zitten waar ik maar wilde en ze bleef netjes wachten tot ik de foto gemaakt heb. Ze was het ideale fotografenhondje.

 

 

Ik heb altijd veel reacties gekregen op de foto's die ik van haar maakte. Het heeft haar best een beetje beroemd gemaakt. Het gebeurde weleens dat ik ergens in het land op straat liep en dat er dan iemand heel blij riep: 'Heeeeeee, dat is Puna! O en dan moet jij Petra zijn.'

Met haar warrige haartjes en witte voorpootjes was ze uniek en goed herkenbaar. Ik weet inmiddels dat foto's van dieren mensen heel blij kunnen maken. Bij het zien van een leuke foto maak je als mens direct contact met je gevoel en brengt het een positieve emotie naar boven. Ik denk dus dat het echt heel gezond is om naar foto's (en filmpjes natuurlijk) van dieren te kijken. 

Het maken ervan maakt me ook altijd heel blij. Dat deed het met mijn eigen diertjes maar dat werkt ook zo met mijn oppashondjes. En in het laatste geval word niet alleen ik heel blij van maar ook de baasjes van die hondjes. Reden genoeg lijkt me om ervoor te zorgen dat de foto's die je maakt zo leuk en mooi mogelijk zijn. En zal ik je eens iets vertellen, dat is helemaal niet zo moeilijk. Ook jij kunt heel mooie foto's met je smartphone van je hond maken, ook als je er niet echt gevoel voor hebt of technisch bent aangelegd. Met de volgende eenvoudige tips ga ook jij veel betere foto's maken met veel blije mensen als gevolg.

 

Tip 1, zoom in

Wanneer je een foto maakt zonder in te zoomen dan fotografeer je op de groothoekstand. Dit betekent dat er in een wijde hoek wordt gefotografeerd. Er komt dus veel omgeving op de foto. Dit kan heel mooi zijn wanneer die omgeving ook heel mooi is, maar wanneer dat niet het geval is kun je er beter wat van weg laten door in te zoomen. Maar wat de groothoekstand vooral ook doet is je hond misvormen. Wanneer je op de groothoek fotografeert wordt alles wat dichtbij de camera is heel groot en alles wat verder weg is heel klein. Zijn toevallig de voorpoten van de hond dichtbij de camera dan worden die in verhouding veel groter dan de rest van het lijf. Of wanneer je de hond van achteren fotografeert dan wordt zijn achterlijf in verhouding te groot of langgerekt. Wat wel heel erg leuk is, is om de camera dichtbij de neus te houden. Een hond met een in verhouding heel grote neus en klein lijfje erachteraan ziet er meestal heel grappig uit. Google maar eens op foto's van Animals with a wide angle, super grappig! Maar over het algemeen wil je gewoon je hond in de juiste verhouding en dan is wat inzoomen en net wat verder weg gaan zitten beter. Let wel even goed op of je wel echt optisch kunt inzoomen met jouw smartphone. Heb je meer dan één lensje op de achterkant van je telefoon, dan kun je echt inzoomen en verandert door het in en uitzoomen de hoek van waaruit je camera kijkt. Heb je maar één lensje, dan zoom je niet echt in, maar hakt hij eigenlijk een stuk van je foto af. Je foto's wordt dan steeds kleiner en slechter van kwaliteit.


 

 

Tip 2, kom op de juiste hoogte

De fout die ik mensen het vaakst zie maken is dat er vanaf ooghoogte wordt gefotografeerd. Je kijkt dan eigenlijk altijd op je hondje neer wat voor een raar perspectief zorgt en daardoor ook de achtergrond meestal minder mooi wordt. Wanneer je jouw hond vanaf een te hoog standpunt fotografeert wordt zijn hoofdje veel groter dan zijn lijfje (en wanneer je ook nog eens op de groothoekstand doet zoals ik in tip1 noem wordt dat effect nog eens versterkt). Als achtergrond zie je dan vooral de grond onder de hond en niet de achtergrond die achter de hond is. De grond is heel dichtbij de hond, de achtergrond vaak verder weg. Hoe meer je in de verte kunt kijken op de achtergrond, hoe meer diepte er in de foto komt.

Houd je camera dus altijd op de hoogte van je hond. Is jouw hond een Deense Dog, dan hoef je niet zo diep te zakken, maar is jouw hond een Teckeltje, dan moet jouw camera dus bijna op de grond. Alleen dan komt jouw hond mooi groot en in verhouding op de foto.

 


 

 

Tip 3, de juiste compositie

De compositie is eigenlijk de vormgeving van je foto. Hoe jij de foto indeelt zorgt ervoor of de foto lekker kijkt. Heb je de kop van de hond heel close in beeld, zorg dan dat er boven de kop geen loze ruimte zit, maak de kop beeldvullend. Heb je de hond helemaal in beeld, zorg dan dat de voetjes en/of billen van de hond redelijk onderaan de foto zijn. In de meeste gevallen is het niet mooi om heel veel ruimte onder hond te hebben omdat je dan voornamelijk oninteressante grond in beeld ziet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen wanneer de grond juist heel mooi is of wanneer er mooie lijnen richting de hond lopen bijvoorbeeld wanneer hij op de bospad loopt. Meestal is het mooier om boven de hond meer ruimte te laten, zodat je bijvoorbeeld een mooie lucht of bomen daar ziet. Staat de hond er in zijn geheel op en dan bijna tot bovenaan de foto, dan is de foto voor je gevoel te krap afgesneden en heeft de hond geen ruimte.

Ook horizontaal gezien is het vaak mooier wanneer de hond niet in het midden staat maar meer naar een zijkant. Je kunt de regel van derden aanhouden, maar in principe mag je alle indelingen kiezen die bij de desbetreffende situatie goed passen. Speel in ieder geval eens wat vaker met het dier niet in het midden te zetten.

 


 

 

Tip 4, de Portretstand

Vooral de nieuwere smartphones hebben een portretstand. Hierbij wordt automatisch de achtergrond achter de hond vaag. En dat is echt heel mooi want zo leg je veel meer de nadruk op de hond. Die portretstand is bij elke smartphone weer net iets anders. Op mijn eigen samsung S23 Ultra kan ik in de portretstand ook kiezen voor studio. Dan krijg je naast een vage achtergrond ook net iets meer licht in het snuitje van de hond, werkt heel goed! Vaak kun je bij een portretstand niet inzoomen. Maar vaak is hij dan vanzelf al iets ingezoomd. En soms heb je bij een portretstand bijvoorbeeld 2 standen. Kies altijd voor de wat ingezoomde stand wanneer je een close portret gaat maken. 

 

Tip 5, check het licht

Het licht komt altijd ergens vandaan. Of de zon er nu wel of niet staat, er is altijd een lichtrichting. Zon veroorzaakt helderheid en glans in de vacht maar het veroorzaakt ook harde schaduwen. Check altijd hoe jouw hondje, en dan vooral het gezichtje, overkomen in bepaald licht. Kijk of je de hond ten opzichte van het licht wat moet verplaatsen om hem beter over te laten komen.


 

 

Tip 6, laat weg wat niet mooi is

Het klinkt zo makkelijk, maar toch gebeurt het vaak niet. Natuurlijk moet je vaak snel reageren en heb je niet altijd zeggenschap over wat er naast of achter de hond te zien is, maar wanneer je die tijd wel hebt, zorg dan dat de hond op een plek staat waarbij er geen tot weinig dingen op de achtergrond zijn die teveel afleiden of de boel minder mooi maken. Loop lekker een kilometer verder wanneer je weet dat je dan bij een mooi bospaadje komt of de rivier zo mooi op de achtergrond hebt. Wel of niet inzoomen en jouw standpunt bepalen altijd wat je wel of niet op de achtergrond ziet. Simpelweg betekent dit dat je iets minder lui moet fotograferen en uitgebreider moet kijken en jezelf moet verplaatsen om te zien wat er dan op de achtergrond verschijnt. 

 


 

 

Tip 7. Kijk naar de omgeving

Het is altijd mooi om goed te kijken naar de omgeving, hoe en waar past de hond daar het beste in? Een omgevallen boom, zet hem daarop, een branding van de zee, zet die als een schuine lijn van links naar rechts in het beeld en laat een boom op de achtergrond niet uit zijn koppie groeien. Een smal pad met hoge struiken of onkruid ernaast aan beide kanten, een doorkijkje in het bos, een poortje, een zonsondergang, het zijn allemaal perfecte situaties om jouw hond in te fotograferen. 


 

Tip 8, zoek het verhaaltje

Het leukste vind ik het altijd om te wachten tot een verhaaltje zich aandient. Dit kan zijn omdat het dier iets grappigs doet, een interactie met een ander dier, hoe het dier naar de omgeving kijkt, het kan van alles zijn. Een bepaalde blik kan al zoveel zeggen. De leukste blikken komen vaak door een geluid dat het dier hoort. Bij Puna werkte een piepkip altijd heel goed. Bij mijn oppashondje James werkt het goed wanneer ik zachtjes fluit, en bij een ander werkt een koekje altijd het beste. Kom erachter wat voor jouw hond goed werkt. Ben zelf zo rustig mogelijk, dan krijgt de hond de meeste ruimte om zijn of haar eigen verhaaltje te maken.

 


 

 

Tip 9, heb geduld

Niet alle honden zijn zoals Puna helemaal gewend om altijd maar weer op de foto gezet te worden. Ik zie het aan mijn oppashondjes, net zo lief en mooi, maar soms iets minder bereidwillig om mee te werken omdat hun baasje nu eenmaal geen fotograaf is. Push het beestje niet te veel, ga er rustig bij zitten en wacht gewoon tot het diertje mooi staat of iets leuks doet. Wanneer je op de grond gaat zitten en je camera richt, komt een hond vaak naar je toe. Dat werkt dan weer niet zo goed, maar wanneer je geduldig blijft zitten gaat de hond vaak weer zijn eigen weg, en dan komen de mooie plaatjes. De verhaaltjes komen ook vaak door geduldig te wachten.


 

Met grote dank aan al mijn modelletjes waaronder natuurlijk mijn lieve Puna die vanaf haar wolkje meekijkt, Penny, James, Benji, Malou, Nacho, Money, Sammy en Doppie.
Laten we de wereld overspoelen met de liefste, leukste, grappigste, ontroerendste en mooiste foto's van onze lievelingen.


 

Ben je enthousiast?

Zou je het leuk vinden om nog veel meer te leren en jouw hond nog veel mooier in beeld te krijgen? Zowel met mijn uitgebreide smartphone training als met de basis training voor een camera leer je veel beter fotograferen. 

Wil je het liever laten doen? Met een Powershoot of een SmartPowershoot kan ik jou samen met je hond prachtig vastleggen.


 

 

Maak de mooiste foto's van je hond met de smartphone
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden