Bevries je, of wil je vluchten of vechten voor een camera?

20 november 2023

Dat een groot deel van de mensen het heel ongemakkelijk vindt om voor een camera te staan, dat is algemeen bekend. Dit hele gegeven fascineert mij al 20 jaar en hier verandering in brengen is mijn grootste drijfveer als fotograaf. Voor een deel van deze mensen dekt het woord ongemakkelijk op geen enkele manier de lading.  Ik hoor regelmatig zeggen dat ze liever naar de tandarts dan naar de fotograaf gaan. Bij deze mensen haalt de camera een extreem gevoel van onveiligheid naar boven. 

De redenen hiervan zijn talrijk en dat is niet iets waar ik in dit blog dieper op inga. Wel probeer ik er met de mensen waarbij dit gevoel van angst overheerst er tijdens de shoot altijd achter te komen waar bij hen de oorzaak ligt. Maar ook als je de oorzaak niet weet dan kun je heel veel doen om het jezelf tijdens de shoot een stuk gemakkelijker te maken.

Wanneer mensen zoveel stress of angst ervaren voor de camera, dan komen ze vaak in een overlevingsstaat terecht. Vechten, vluchten of bevriezen. Het zichtbare resultaat van vechten is bijvoorbeeld dat ze vooral met zichzelf de strijd aangaan door erg lelijk over zichzelf te praten. Bij het vluchten willen ze terwijl het zweet ze uitbreekt en ze hartkloppingen krijgen letterlijk weglopen. Is het juist de bevriesstand waar ze in terecht komen, dan lijkt niks in het lichaam het meer te doen. Ze kunnen niet meer lachen, bewegen hun lichaam heel houterig en krijgen een onbeweeglijke verschrikte uitdrukking op het gezicht. In niks zijn ze meer die leuke energieke persoon die ze een half uurtje daarvoor nog wel waren.

 

Veel mensen zullen één van deze symptomen goed herkennen. En dan weet je ook meteen dat het enorm frustrerend kan zijn. Want juist op een moment dat we op ons leukst, op ons mooist en vrolijkst willen zijn overvalt dit gevoel ons sterk en lijken we er niks aan te kunnen doen.


Maar het goede nieuws is, je kunt er wel degelijk iets aan doen, maar je zult eerst die verwachting van leuk en mooi even volledig los moeten laten. Wanneer we ons in die overlevingsstand bevinden heeft dat wat ons brein wil of vindt geen enkele prioriteit. Overleven heeft prioriteit en dus neemt ons lijf ons volledig over. Ook als we niet echt in gevaar verkeren, maar dat is iets wat het lijf op dat moment niet weet.

Dus dat brein, onze wil of doorzettingsvermogen kan ons op dat moment niet helpen. Wat ons wel kan helpen is ons lijf. Daar gebeurt het allemaal en dat moeten we horen en erkennen. En dat doen we door op dat moment zoveel mogelijk uit ons hoofd te gaan en in ons lijf. Ten eerste doen we dat door letterlijk met onze aandacht naar binnen te gaan en te voelen wat het precies is dat we in ons lijf voelen. In plaats van het te willen negeren of te overrulen, moeten we het gewoon voelen. Elke gevoel, dat wil gewoon gevoeld worden, en daarna gaat het vaak vanzelf weg.
Wat verder helpt om goed in ons lijf te komen op dat moment is rustig en diep ademhalen naar onze buik. En het helpt enorm om te bewegen. Spring, dans, schud en stamp. Je zult merken dat je energie vanzelf weer in je lijf gaat stromen.
En ook de plek waar je staat en hoe je er staat kan voor verandering zorgen. Het kan je enorm helpen om bij een boom in de buurt te staan. Leun of zit er tegen aan, knuffel hem even, voel hem! Een boom is door zijn enorme wortelstelsel heet toonbeeld van aarding en dat is precies wat jij op dat moment nodig hebt. Wanneer je bij een boom bent dan kun je de aarding van de boom een stukje overnemen. En als er geen boom in de buurt is, zorg dat jij zelf de boom wordt. Zet je voeten wijd uit elkaar, dan sta je heel stevig, net als de boom, en met een stevig lijf komt je hoofd al snel tot rust.

 

Het klinkt allemaal misschien te simpel om waar te zijn, maar juist deze eenvoudige dingen hebben een enorm positief effect op de situatie.

Wil je meer weten over wat je zelf kunt doen om meer ontspannen en prettig voor een camera te staan? En wil je erachter komen wat bij jou de oorzaak is dat je dat tot nu toe meestal niet lukt? Check dan de online masterclass Voor altijd mooier op de foto. Want ongeacht de fotograaf, kun jij er zelf heel veel aan doen.

 

Check de link hier. Voor maar 19 euro is het ook nog eens een superleuk Sint of Kerst cadeautje voor iemand die jij het enorm gunt om veel makkelijker voor een camera te staan.

 

Op de foto zie je student Karen van den Elst, gefotografeerd door student Riëtta Veldhuis.

Bevries je, of wil je vluchten of vechten voor een camera?
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden