26 november 2020
High key en low key fotografie, het is heel populair op het moment. En dat is niet zo vreemd want je kunt er prachtige dingen mee doen. Een high key foto geeft een heel licht een vrolijk gevoel en het maakt alles en iedereen een beetje mooier. Low key daarentegen is donker met een dramatisch effect. Het maakt iets niet perse mooier maar vaak wel interessanter.
Er zijn best veel verschillende manieren om deze foto's te maken en veel fotograferen hebben er hun geheel eigen stijl in gevonden. Wanneer je in google zoekt op high key foto's dan zie je foto's die extreem licht zijn met heel weinig contrast, je ziet foto's met zoveel licht van achteren dat het model best overstraalt is, maar je ziet ook foto's waarbij de contrasten eigenlijk best heel groot zijn, het wit is dan gewoon heel wit, en het zwart heel zwart. Alleen het percentage zwart is in die foto dan extreem weinig zodat alsnog de witte/lichte tinten overheersen.
Officieel is een high key foto niet overbelicht maar zijn er alleen maar heel lichte en witte tinten in beeld waardoor de hele foto heel licht is. Maar in de praktijk wordt een high key foto toch best vaak overbelicht, bijvoorbeeld omdat het onderwerp of model toch net niet licht genoeg is en het high key effect daardoor een stuk minder is. Wanneer je gaat overbelichten krijg je toch al snel een 'mislukt' gevoel bij een foto en dat kun je dan later weer goedmaken door de juiste bewerking. Door overbelichting verdwijnen details en contrast. En zeker dat laatste kun je met bewerking weer terug brengen. Dit kan door de zwarte tinten in bijvoorbeeld de ogen weer flink terug te brengen in de foto. In plaats van een heel licht en vaag plaatje krijgt de foto hierdoor weer veel meer body.
Amee in low key Zonneke in high key
Zowel high key als low key worden meestal met studio flitsers gemaakt. Dit is het makkelijkst omdat je hiermee veel meer te zeggen hebt over het licht. Waar het vandaan komt, hoe sterk het is, hoe hard of zacht en hoe groot de omtrek ervan is. Bij een high key foto wordt het model volledig uitbelicht, en daarmee wordt bedoeld dat het licht van alle kanten gelijk is, zowel op het model als op de achtergrond, waardoor er geen enkele schaduw te zien is. Hierdoor krijg je een foto die er zacht verlicht uitziet en weinig contrast heeft. Bij een low key foto komt het licht vaak juist maar van één kant en verlicht het maar een klein deel van het model. Het licht is ook vrij hard en sterk waardoor het verschil in licht en donker heel groot wordt. Er is dus heel veel contrast in de deze foto's.
De kleurtinten die in beide foto's gebruikt worden zijn heel belangrijk. Bij een high key foto krijg je het beste effect wanneer je model licht van huidtint is, blond haar heeft, witte of lichte kleding draagt en dat ook de achtergrond wit is. Zoveel mogelijk wit in de foto zorgt tenslotte voor de meest lichte foto. Bij een low key foto werkt een donkerder huidtint, donker haar en donkere kleding en een donkere achtergrond juist weer goed. Al is in dit geval een lichte huidtint en licht haar ook prima aangezien je vaak maar een deel ervan verlicht.
Maar wat als je nu niet beschikt over een geschikte ruimte die als studio kan fungeren en ook geen studioflitsers hebt? Kun je dan ook een high key of low key foto maken met alleen maar daglicht?
Dit was een vraag die ik afgelopen weer van een aantal studenten kreeg. We zijn op pad gegaan om de juiste situaties te vinden om dit voor elkaar te krijgen.
Wanneer je ervan uit gaat dat een high key foto volledig uitbelicht moet zijn, werkt het in een buiten situatie dus het beste wanneer je een plek vindt waarbij het licht niet duidelijk van één kant komt, maar zoveel mogelijk zacht en gelijkmatig is. Dit soort licht vind je meestal op een beschutte plek zoals bijvoorbeeld in een steegje. Maar die witte achtergrond is wel heel belangrijk, dus is het steegje met de witte muur bij mij om de hoek hiervoor de ideale locatie. Perfect uitbelicht lukt in een buitensituatie meestal niet, ook niet in dat steegje. En die achtergrond helemaal wit krijgen dat lukt vaak ook niet. Er zijn twee mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Of je gaat de foto overbelichten terwijl je hem maakt of je doet dit achteraf in de nabewerking. Fotograferen in RAW is hierbij eigenlijk wel nodig, omdat je in dat geval veel meer achteraf kunt bereiken in de nabewerking. Op de foto hieronder zie je studenten Mariet van de Maat en Linda te Winkel aan het werk in dit steegje. Op de tweede en derde foto zie je mij gefotografeerd door student Mariette Fuchs. Voor het high key effect heb ik een witte jas aan. Deze foto is overbelicht geschoten en flink nabewerkt in lightroom. De huid en achtergrond zijn hierdoor goed wit geworden en het contrast is versterkt door de zwarte tinten in bijvoorbeeld de ogen weer donkerder te maken. Het is niet de makkelijkste situatie, maar je kunt er best heel leuke resultaten mee bereiken. Een reflectie scherm kan in deze situatie wel heel goed helpen. Wanneer het licht nog niet helemaal gelijkmatig is dan kun je eventuele schaduwen met een reflectie scherm nog wat invullen. Ook kun je proberen om de foto in het tegenlicht te maken waarbij je de lucht als achtergrond gebruikt. Wanneer je de belichting van de camera dan afstemt op het model wordt de lucht flink wit en krijg je model een overstraalt effect. Ook in deze situatie kan het gebruik van een reflectiescherm heel fijn zijn.
Low key fotografie met daglicht is denk ik iets makkelijker dan high key. Zoek een situatie waarin het licht van één kant komt en waarbij de achtergrond donker is. Het licht mag in dit geval direct zonlicht zijn. Zet dan het model zo neer dat maar een deel van het gezicht door het licht wordt verlicht. Omdat je in de studio het licht met een flitser veel meer kunt bundelen is het met daglicht soms lastig om precies te bepalen hoe dat licht op het gezicht terecht komt en wat het precies wel en niet verlicht. Om deze reden zul je ook bij de low key foto's met daglicht soms meer bewerking nodig hebben om het precies zo eruit te laten zien als je wilt.
Wanneer er bijvoorbeeld delen in het gezicht nog te licht zijn die jij donker wilt hebben of juist delen nog te donker zijn die jij licht wilt hebben, zoals bijvoorbeeld een oog, dan kun je dat achteraf met bewerken nog goed aanpassen. Voor de gehele foto ga je vaak voornamelijk aan de slag met hooglichten, schaduwen, witte tinten en zwarte tinten. Wanneer je dit lokaal wilt doen, dan doe je dat door het gebruik van de aanpassingspenseel en door het gebruik van radiaalfilter om de achtergrond nog donkerder te maken en eventueel het model geleidelijk aan te laten overlopen in het zwart.
In tegenstelling tot high key fotografie waar toch best vaak wat overbelichting wordt gebruikt, is een low key foto zeker geen onderbelichte foto. De foto is zo donker omdat er maar een klein deel van de foto verlicht is, maar dat deel is niet onderbelicht.
In de foto hieronder zie je studenten Mariet en Linda weer die onder een mooie oude poort staan. Het zonlicht komt hier van één kant binnen en de achtergrond is heel donker. De ideale plek dus.
Foto twee en drie ben ik, gemaakt op die plek door Mariette. Foto vier en vijf is Mariet, gemaakt door Linda. De eerste foto is een low key foto gemaakt in de studio met een spot, en de tweede met daglicht onder die toren. Ik vind dat het resultaat van het daglicht er best mag zijn.
Het is natuurlijk fantastisch wanneer je over allerlei mooie apparatuur beschikt. Maar het is ook heel erg leuk om juist zonder dit alles zoveel mogelijk te bereiken. Dit doe je vooral door heel goed te kijken naar licht en op zoek te gaan naar de juiste locaties en lichtsituaties. Ik vind zelf altijd dat je een foto zo goed mogelijk moet maken tijdens het fotograferen en het bewerken moet gebruiken voor de finishing touch. Maar bij het maken van deze foto's mag je best wat meer schuiven met al die prachtige knoppen in lightroom en er een mooi kunstwerk van maken. Oefenen met totaal verschillende lichtsituaties, daar leer je enorm veel van!
Wil je leren om prachtige low key en high key foto's te maken in een studio? Check dan hier de data voor de workshop studiofotografie.