Zo fotografeer je sneeuw

10 januari 2024

Wanneer er sneeuw verwacht wordt, gaat mijn fotografenhart direct sneller kloppen. Want wat is er mooier om te fotograferen dan een prachtig winterwonderland. Maar hoe mooi het ook is, om het goed op de foto te krijgen moet je wel rekening houden met een aantal dingen. Heel graag geef ik je hier wat tips waardoor ook jouw foto's van de sneeuw veel mooier zullen worden. Deze tips zijn zowel voor de camera als voor de smartphone.

 

 

Belichting

Omdat er bij een besneeuwd landschap heel veel wit te zien is, raakt je camera in de war met zijn belichting. Dit heeft tot gevolg dat hij gaat onderbelichten. En dat betekent grijze en grauwe sneeuw op de foto in plaats van wit.

Dus negeer de belichting van jouw camera en maak het lichter zodat de sneeuw echt wit wordt. Met je smartphone doe je dat door eerst met je vinger op het scherm te drukken op de plek die jij scherp wilt hebben. Er verschijnt dan een rondje met een zonnetje ernaast (of eronder) in beeld. Dit zonnetje kun je verschuiven. Schuif hem net zover naar rechts of naar onderen totdat de sneeuw echt wit is. Let hierbij op dat je  niet te ver gaat zodat er nog wel wat detail in de sneeuw te zien is. Fotografeer je met een camera in bijvoorbeeld de P, A of S stand, dan kun je de belichtingscorrectie gebruiken om de foto lichter te maken. 

 

Kies voor één soort licht

Wanneer je een foto maakt van een besneeuwde stad of landschap heb je vaak te maken met verschillende lichtsterktes op de foto. Bijvoorbeeld een zonnig deel en een schaduwdeel. Het is normaal gesproken nooit erg wanneer er schaduw op straat te zien is welke donker in beeld uitkomt. Maar bij sneeuw komt dit vaak minder mooi over. Waar het zonnige deel sneeuw mooi wit wordt, krijgt het donkere deel een niet zo fraaie grijsblauwe kleur. Zorg dus dat je geen of zo min mogelijk schaduw in je beeld hebt. Of zorgt juist dat alle sneeuw die je fotografeert in de schaduw is. Ook een blauwe zonnige lucht met sneeuw dat in de schaduw is zorgt voor lelijke grijs blauwe sneeuw. Zorg zoveel mogelijk voor één soort licht in de foto. Fotografeer je een persoon in de sneeuw, dan geldt hetzelfde, zorg dan dat ook de persoon in hetzelfde licht is als de sneeuw.

 

 

Polarisatiefilter

Wanneer de zon schijnt kan het zijn dat deze op een hinderlijke manier wordt gereflecteerd in de sneeuw. Een polaristiefilter kan dan helpen. Het blauw van de lucht wordt dan ook meteen intenser zodat deze nog mooier afsteekt bij de witte sneeuw.

 

Koud

Fotograferen in de sneeuw is prachtig maar het kan voor je apparatuur gevolgen hebben. Wanneer het nog sneeuwt zorg dan dat je niet teveel sneeuw op je camera laat liggen omdat dit eraan vast kan vriezen. Neem een doek mee om hem tussendoor steeds af te vegen. Door de kou gaat je batterij sneller leeg dus houdt er rekening meer dat je hem goed hebt opgeladen.

 

 

Haal je snowboots, wollen muts en vingerloze handschoenen maar vast uit de kast. Dat zeldzame moment dat ons Nederland wit gekleurt is vraagt erom om door jou te worden vastgelegd.

 

Een camera, of dat nu een gewone camera is of een smartphone zal uit zichzelf niet altijd alles goed doen, zeker niet wanneer de omstandigheden anders zijn dan normaal. Naast de sneeuw kun je ook denken aan situaties als een zonnig strand, weinig licht in binnen situaties, avondlicht en zonsondergangen. Elke situatie heeft weer zijn  specifieke dingen waar je rekening mee moet houden en instellingen die het beste werken. Kennis van de techniek van fotografie helpt je enorm om in elke situatie goed te kunnen beoordelen wat er op dat moment nodig is. Zowel voor de camera als voor de smartphone heb ik hiervoor een online training waarbij ik je in gewone mensen taal en met veel plezier alles vertel wat nodig is om in vele situaties goed te fotograferen. Met fotografie leg je jouw mooiste herinneringen vast. Hoe beter je dat doet, hoe mooier ze worden op papier, in je hoof en in je hart.

Zie deze link voor de Online basistraining fotografie voor de camera

En die deze link voor de Online training voor de smartphone, SmartSocials

 

De foto's van de Amsterdamse grachten zijn zo'n 10 jaar geleden gemaakt met een smartphone. 
Het model op de foto's is Christine Pannebakker., auteur en schrijfmentor. 

Zo fotografeer je sneeuw
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden