Powershoot

Powershoot

In 2006 heb ik, Petra van Vliet, de Powershoot ontwikkeld. Dit is een manier van fotograferen die is ontstaan na een aantal jaar onderzoek te hebben gedaan naar het gedrag van mensen voor een camera. Zo'n 80% van de mensen vindt het namelijk heel lastig om ontspannen en als zichzelf voor een camera te staan. Ook zijn de meeste mensen ervan overtuigd niet fotogeniek te zijn. Ik was gefascineerd door het feit dat veel mensen totaal verstrakken of onzeker worden zodra die camera op hun wordt gericht. De redenen hiervoor bleken simpeler en logischer dan ik in eerste instantie dacht, en ook de oplossing ervoor was dus snel gevonden. 

Sinsdien hebben duizenden mensen, alleen of in groepverband, voor mijn camera gestaan op deze manier.

 

Wat doet een Powershoot

  • Het maakt je bewust van de redenen waarom het voor jou zo lastig is om ontspannen en als jezelf voor de camera te staan
  • Het laat je met andere (meer positieve) ogen naar jezelf kijken
  • Het rekent af met camera angst
  • Het leert je om ontspannen en met plezier voor de camera te staan
  • Het geeft een positieve fotografie ervaring (na alle negatieve ervaringen die je wellicht al ervaren hebt)
  • Het geeft een boost in je zelfvertrouwen

 

Zichtbaarheid

Tegenwoordig wordt het begrip zichtbaarheid vaak gebruikt. Niet zo gek, want sinds de komst van social media is iedereen voor een groter publiek zichtbaarder dan daarvoor. Van alle kanten worden mensen gestimuleerd om zoveel mogelijk zichtbaar te zijn, als persoon en met je werkzaamheden. Ik geloof zelf niet perse in dit (te)overvloedige zichtbaar zijn, en om die reden gebruik ik het woord niet zo vaak. 

Maar daarnaast geloof ik wel heel erg dat elk mens het waard is om zichtbaar te zijn wanneer hij of zij dat zelf graag wil. Wanneer je jezelf laat tegenhouden door onzekerheid of de overtuiging dat je niet leuk om mooi genoeg bent om met je koppie online te staan, dan is het een gemis voor de wereld. Eén van de belangrijkste statements van een Powershoot is dat elk mens met al zijn of haar eigenschappen en talenten het waard is om zichtbaar te zijn. Daarvoor hoef je niet bekend of rijk te zijn of te beschikken over een modellen uiterlijk. Een Powershoot helpt je om net dat speciale gevoel te krijgen dat ook jij leuk genoeg bent.

 

Powershoot manier in de trainingen

Sinds 2006 loopt deze manier van fotografie als een rode draad door alle workshops en opleidingen die ik geef. Ik heb tientallen mensen opgeleid om deze manier van fotografie toe te passen in hun eigen werk als coach of fotograaf. Tegenwoordig is het een vast en belangrijk onderdeel van de opleiding tot allround fotograaf.

Het begrip Powershoot geldt inmiddels niet alleen meer voor mensen die voor de camera staan, maar ook voor de fotografen erachter. Want ook zij ervaren vaak onzekerheid en spanning tijdens het fotograferen, vooral van mensen. Dus ook de ervaring van de fotograaf achter de camera is in mijn trainingen erg belangrijk. Ik leer ze zelfverzekerd en met veel plezier te fotograferen.

 

De fotograaf als model

Je hoort een fotograaf vaak zeggen dat ze liever achter de camera staan dan ervoor. Ik vind het echter erg belangrijk dat elke fotograaf die ik opleid net zo makkelijk voor de camera als erachter staat. Om ervoor te zorgen dat je model zich fijn voelt moet je dat zelf ook kunnen. Wanneer je zelf echt ervaart hoe je de switch kunt maken tussen verstrakt en onspannen, kun je dit ook veel beter leren aan het model voor je camera. Tijdens mijn opleidingen en workshops sta je als cursist dus ook geregeld voor de camera. 

Natuurljk is het heerlijk om een professioneel model voor je camera te hebben waarbij alles vanzelf gaat en waarbij elke foto direct prachtig wordt. Maar in de praktijk zul je toch vaak te maken krijgen met 'gewone' mensen voor je camera die een familie shoot boeken of een zakelijke shoot. Ook om die reden vind ik het belangrijk dat je dit tijdens mijn trainingen al leert.

 

Een Powershoot ervaren

Wil je zelf graag een Powershoot ervaren? Neem dan contact op met één van de gecertificeerde Powershoot fotografen hieronder. 

 

Gerda Venema

Als fotograaf, coach en adviseur werkt Gerda aan zichtbaarheid en profilering van haar klanten. Door haar trainingen en presentaties op het gebied van o.a. Elevator Pitch en netwerken laat ze je zien hoe je een onuitwisbare indruk achterlaat, hoe netwerken nu eigenlijk werkt en hoe je een Elevator Pitch integreert in social media.
 
Als Powershootcoach geeft Gerda Powershoots en Profielshoots in de kop van Noord-Holland.
 
Meer over Gerda en haar bedrijf kun je hier vinden.
 

Cindy Bakker

Cindy is marketing- en communicatie-professional. 

Als Powershootcoach geeft zij Powershoots en profielshoots in Amsterdam en omgeving.

Meer over Cindy en haar bedrijf kun je hier vinden.

 

Marjolein Bentvelzen - Van der Meer

Marjolein geeft kleurenanalyses en is tevens werkzaam als fotograaf en loopbaancoach. Ze werkt hiermee aan de zichtbaarheid en presentatie van haar klanten. Als loopbaancoach begeleidt ze mensen met diverse vraagstukken om hun kwaliteiten inzichtelijk te maken en stappen te kunnen zetten. 

 
Als Powershootcoach geeft zij Powershoots en profielshoots in Leiden en omgeving.
 
Meer over Marjolein en haar bedrijf kun je hier vinden.

 

Zit er geen gececertificeerd Powershoot fotograaf bij jou in de buurt? Mail dan naar petra@powershootacademy.com om te zien of er een fotograaf bij jou in de buurt zit die door mij is opgeleid.

 

 

Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden