Size does matter

Dagelijks posten we met zijn allen veel foto’s op social media. We doen dit vanaf onze telefoon, Ipad, computer of zelfs rechtstreeks vanaf de camera.

Veel mensen realiseren het zich niet, maar de manier waarop je die foto’s post (het formaat ervan) heeft veel invloed op de kwaliteit ervan zoals je hem op het uiteindelijke scherm te zien krijgt.

Sinds een aantal jaar geef ik online trainingen fotografie aan beginners en gevorderden die plaatsvinden in besloten facebookgroepen, en dagelijks zie ik tientallen foto’s voorbij komen van de deelnemers. Om die foto’s goed te kunnen beoordelen is het belangrijk dat de foto’s scherp op facebook verschijnen. En natuurlijk wil ik de deelnemers daarover goed informeren. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Sterker nog, ik ben de afgelopen jaren heen en weer geslingerd tussen allerlei artikelen van mensen die beweren over de juiste info te beschikken. Maar vaak blijkt dat helemaal niet zo te zijn. De artikelen spreken elkaar tegen en soms lijkt het of de ene fotograaf klakkeloos de info overneemt van de ander zonder dit echt zelf gecheckt te hebben.

Facebook zelf speelt hierin ook een grote rol want ik denk dat die nogal eens wat dingen aanpassen zodat info ook snel verouderd is.

Ik heb alle informatie, inclusief die van facebook zelf, gecheckt. En eigenlijk klopt geen enkel artikel 100% of is het niet volledig, ook die van facebook zelf niet. Misschien heeft de info ooit wel geklopt maar is het inmiddels achterhaald.

En ik kan je nu alvast zeggen, dit artikel klopt vast ook niet helemaal, omdat een aantal dingen me nog steeds niet helemaal duidelijk zijn. Maar ook de onduidelijkheden zal ik hieronder vermelden, naast dat wat me wel helemaal duidelijk is.

Waarom is het formaat van je foto zo belangrijk

Wanneer je een foto maakt met je camera of je smartphone dan is het formaat ervan meestal heel groot. Dit formaat is te groot voor facebook. Wanneer je de foto in dat grote formaat post dan comprimeert facebook hem zelf naar een kleiner formaat. Maar dat doet hij niet op de allerbeste manier. Dit heeft als consequentie dat een prima scherpte foto opeens als onscherpe foto op facebook verschijnt. Onnodig om te zeggen dat dit heel jammer is en dat je foto zo niet goed tot zijn recht komt.

Het is dus zaak om je foto zelf te verkleinen in een bewerkingsprogramma. Dit kan zowel programma’s die je op je PC of laptop hebt (zoals Photoshop en Lightroom) als met bewerkingsappjes op je telefoon. Ik kan niet beloven dat dit met elke app kan want ik ken ze allemaal niet persoonlijk. Ik zal het je hieronder in ieder geval laten zien met de app die ik zelf gebruik.

De juiste formaten geplaatst vanaf computer

Facebook geeft aan dat ze drie formaten ondersteunen bij de gewone foto’s die je in je tijdlijn plaatst. 720 px, 960 px, of 2048 px aan de breedste kant van de foto. Px staat voor pixels.

Eindeloos heb ik dit gecheckt tot ik van frustratie de computer bijna uit het raam heb gegooid. Je kunt dit checken zelf ook doen. Wanneer je op een foto klikt op facebook en hem opslaat op je computer, kun je later zien in je verkenner hoe groot hij is, en dus welk formaat facebook aan je foto heeft gegeven. Die doe je door op de naam (of het pictogram) van de foto te gaan staan, op je rechtermuisknop te klikken en voor eigenschappen te kiezen. In het veldje wat dan in beeld komt kies je vervolgens voor details en daar staan alle details van je foto. Bij afmetingen zie je vervolgens hoeveel de foto hoog en breed is.

Size does matter
Size does matter

Ik ging ervan uit dat facebook elk formaat foto wat je plaatste zelf zou veranderen in 1 van de 3 formaten die ik hierboven noem. Maar dat is niet altijd het geval. Wanneer ik nl een heel grote foto plaatste dan varieerde het formaat wat facebook eraan gaf ergens tussen de 1800 en 2000. En dus niet die 2048. Maar wanneer ik de foto zelf 2048 breed maak dan plaatst hij hem wel als 2048. En daarmee is 2048 het grootste formaat wat je op facebook kan plaatsen en wat door facebook niet veranderd wordt. Maar…. dat geldt alleen voor horizontale (liggende) foto’s. Gaat het om een verticale (staande) foto, dan maakt hij er bij alle foto’s 960 hoog van. Is je foto kleiner dan 960 dan maakt hij er eigenlijk van alles van, een ook gewoon vaak wat je er zelf aan hebt gegeven. De 720 px is mij dan ook een beetje een raadsel. Echter later in dit verhaal komt dit getal toch weer om de hoek kijken.

Mijn conclusie hieruit is dat het grootste en beste formaat van een liggende foto 2048 is en dat van een staande foto 960. En het is dus zaak dat je zelf je foto dat formaat geeft voordat je hem plaatst in een daarvoor bestemd programma.

De juiste formaten geplaatst vanaf een smartphone

Bovenstaande geldt voor plaatsing vanaf een PC of laptop. Plaats je echter vanaf je smartphone dan gelden er andere formaten. Bij een liggende foto maakt facebook er 1440 breed van, en bij een staande foto maakt hij er 720 hoog van (ja hoor, daar is die 720 dan toch nog).

Dus wil je dat via je smartphone je foto’s zo scherp mogelijk geplaatst worden maak je ze 1440 bij een liggende en 720 bij een staande foto.

Wat ik al zei, ik weet niet of dit bij elke app kan. Ik gebruik zelf Photoshop Express wat ik een heel fijn programma vind. Wanneer je de foto gaat opslaan dan die je onder het fotootje het formaat staan en dat kun je vervolgens aanpassen voordat je hem plaatst of opslaat.

Size does matter
Size does matter

Banners en profielfoto’s

Voor wat betreft de profielfoto’s en de banners bij facebook sta ik eigenlijk nog steeds een beetje voor een raadsel. Ik heb het idee dat hij hierin veel meer verschillende maten ondersteunt. Ik heb banners van 2000 gezien, van 1200 en nog vele andere maten. Facebook zelf dat het 851 px breed moet zijn maar ik heb het idee dat dit een minimale afmeting is. Wanneer je foto kleiner is dan dat dan maakt facebook hem groter en dus onscherp. Maar verder denk ik dat hij alles tot 2048 gewoon plaatst in het formaat wat je eraan gegeven hebt. Maar natuurlijk kun je dit dus zelf elke keer checken door de foto vanaf facebook op te slaan en te zien wat het formaat is. Zo zie je meteen of facebook iets aan het formaat heeft gewijzigd of niet. Ook profielfoto’s heb ik in veel verschillende maten gezien. Facebook zelf zegt hier ook niks over. Wel kom ik vaak het getal van 960 weer tegen bij de geplaatste foto’s dus ik zou gewoon dat getal aanhouden.

Ik zal deze getallen blijven checken. Mocht het weer anders worden dan zal ik deze informatie aanpassen. Ook wanneer ik antwoord heb op de vragen die ik zelf nog steeds heb dan zal ik ze hier vermelden.

In ieder geval wens ik je heel veel fotografie plezier.