Tips voor het maken van zakelijke foto’s in de buitenlucht

Bij zakelijke profielfoto’s denk je al snel aan een studio als locatie. In een studio kun je altijd het licht naar je hand zetten en kun je kiezen uit verschillende rustige achtergronden. Mensen die gefotografeerd willen worden prefereren vaak een studio omdat ze denken dat foto’s buiten of op een openbare locatie niet zakelijk genoeg overkomen.

Maar de schroom om in een studio foto’s te laten maken is ook groter. Het is vaak een vrij steriele omgeving en wanneer je het toch al heel spannend vindt dan nodigt zo’n plek niet extra uit. Daarnaast komen er vaak extra kosten bij kijken omdat een studio gehuurd moet worden.

In de 13 jaar dat ik als fotograaf werk heb ik veel in studio’s gefotografeerd, maar buiten, in een stad of in de natuur, heeft altijd toch mijn voorkeur gehad. De mogelijkheden zijn talrijker en het belangrijkste, het model voelt zich er vaak prettiger bij.

Wil je graag zelf aan de slag met het maken van nieuwe profielfoto’s en wil je dit graag buiten doen? Dan heb ik hier wat tips voor je hoe je de foto’s er zakelijk genoeg uit kunt laten zien.

Tijdloos

Buiten hebben we de neiging om ons te kleden naar het weer. Wanneer het heel koud is trekken we een winterjas aan, bij tropische temperaturen een hemdje.

Beiden zijn niet aan te raden voor zakelijk uitziende foto’s. Zowel een buitenjas als volledig blote armen moet je zien te voorkomen. Een zakelijke foto moet eigenlijk geschikt zijn voor elk seizoen. Lange of halflange mouwen en een jasje zijn daarom aan te raden. Het is daarom misschien even puffen of rillen tijdens het fotograferen.

Rust

Het weer en de omgevingsomstandigheden kunnen zowel positief als negatief bijdragen. Waait het heel hard, zoek dan een plek in de luwte. Opwaaiend haar en rok staan niet bij iedereen zo goed als bij Marilyn Monroe. Op deze dagen is het strand dan ook geen optie omdat het er altijd harder waait.

Wanneer je in de stad fotografeert zoek dan een wat rustiger straat op. In Amsterdam is een rustige gracht een stuk beter dan het Leidseplein. Teveel mensen op de achtergrond en teveel afleiding werkt niet bevorderend voor de ontspanning van zowel fotograaf als model.

Niet in de tuin

Dagelijks zie ik foto’s voorbij komen die in de achtertuin zijn gemaakt. Je zou denken, perfecte locatie, dicht bij huis, groen met een leuke schutting of muur, ideaal!

Maar eerlijk gezegd, NIET DOEN! De gemiddelde achtertuin is niet zo heel groot en dan moet het model al snel dicht tegen de schutting, de muur of coniferen aan staan. Dit zorgt voor foto’s waarbij de niet mooie achtergrond veel te veel aanwezig is op de foto. De achtergronden zijn te donker, te scherp, te saai en vaak niet mooi van kleur. Veel mooier is het om de afstand tussen model en achtergrond groter te maken zodat de achtergrond wat waziger wordt. Ook is het mooi wanneer de achtergrond veel licht bevat. Zoals bv licht dat door de bomen komt. Dit creëert meer diepte en legt de nadruk meer op het model.

Ondefinieerbare achtergronden

Wanneer een achtergrond niet een echte functie heeft in de foto kun je die het best zo min mogelijk laten meespelen in het beeld. Zoals hierboven al beschreven door hem bijvoorbeeld wat vager te maken. Wanneer je een heel mooi egale achtergrond wil die vaag afloopt dan is de vloer (stoep, straat, tegels, of water) een goede optie. Kun je nergens een goede achtergrond vinden dan is er altijd nog de straat. Laat in dat geval het model hurken met 1 knie op de grond. Laat hem of haar niet voorover leunen maar helemaal rechtop zitten.

Je fotografeert dan schuin van boven zodat de straat, de stoep of het meertje de achtergrond is. Dit geeft een prachtig effect. Let wel goed op dat je niet een heel gek perspectief krijgt. Fotografeer het model niet lager dan borsthoogte en let goed op dat het lijkt alsof je op gelijke hoogte bent met het model. Zoom goed in, want wanneer je richting groothoek gaat krijg je meer vertekening. Bijkomend voordeel van deze foto’s is dat ongewenste onderkinnen ook meteen niet meer zichtbaar zijn.

Over of onderbelichte achtergrond

Wanneer de achtergrond een stuk lichter of een stuk donkerder is dan het model kan dit op de uiteindelijke foto een erg mooi effect geven. Omdat contrasten op een foto groter worden dan in het echt wordt die donkere achtergrond op de foto nog veel donkerder en lichte nog lichter. Dit kan zorgen voor een heel rustig beeld.

Wanneer de achtergrond een functie heeft

Wil je juist foto’s waar de achtegrond heel duidelijk zichtbaar is omdat het iets over het model of het bedrijf zegt, denk dat goed na wat je precies wilt laten zien. Ben je een zakenman in Amsterdam, dan is een zakelijke omgeving als de zuidas natuurlijk een prima locatie. Maar ook de grachten kunnen een heel zakelijk karakter hebben. In dat geval laat je wel de achtergrond goed zien en is het een mooie sfeerfoto voor een website, een banner van een nieuwsbrief of artikel in een magazine.

Plezier

Het belanrijkste is, heb plezier tijdens het fotograferen. Veel mensen komen met een wensenlijstje van eigenschappen die ze graag op de foto willen terugzien. Ze willen er bijvoorbeeld betrouwbaar, integer, professioneel en toegankelijk uitzien. OK, probeer jij maar eens betrouwbaar, integer, professioneel en toegankelijk te kijken… Als je daarbij nadenkt dan snap je vast wel dat dat niet gaat. Wees gewoon jezelf en ontspan. Dan komen vanzelf de eigenschappen die jij bezit en belangrijk zijn in wie je bent naar boven. Als jezelf ben je altijd op je mooist!

Techniek en licht

Bij alle foto’s en alle locaties geldt dat je moet weten waar je mee bezig bent. Verstand van instellingen en mooi licht zijn belangrijk. Heb je niet iemand in je omgeving die dit kan, investeer dan in een goede fotograaf. Je zakelijke profielfoto is erg belangrijk!