Tips voor prachtige vakantiefoto's met je smartphone

26 juli 2018

 

 

Het is weer vakantietijd. Facebook en Instagram worden gevuld met prachtige berglandschappen, cocktails aan het zwembad, waanzinnige zonsondergangen en heerlijke tropische gerechten.

 

Hoewel de meeste van ons wel een mooie camera bezitten, wordt er steeds vaker voor gekozen om die thuis te laten tijdens de vakantie. En dat snap ik heel goed. De camera's in smartphones worden steeds beter en zonder zware camera om je nek kun je des te meer genieten van je vakantie. Het is voor mij al jaren geleden dat ik op vakantie een grote camera meenam.

 

Wat veel mensen wel vergeten is dat de camera in je smartphone dus wel echt een camera is. En daarbij gelden veel dezelfde 'regels' als bij fotografie met een gewone camera. Met een beetje kennis van fotografie worden ook de smartphone foto's een stuk mooier.

 

Ik heb wat handige tips voor je op een rijtje gezet.

 

Belichting

Je camera meet altijd het aanwezige licht wat hij in in beeld ziet. Aan de hand van die meting maakt hij de instellingen. Bij de gemiddelde smartphone camera zie je die info niet in je scherm maar er zijn wel degelijk instellingen. Vaak doet hij die lichtmeting heel goed en krijg je een prachtige foto. Maar wanneer er bijvoorbeeld veel lichtverschil is kan het zijn dat je camera de belichting baseert op een deel van de foto wat nu net niet het onderwerp is. En op die manier raakt je onderwerp over of onderbelicht. Wanneer dit het geval is, kun jij altijd zelf de belichting corrigeren. Druk met je vinger op het onderwerp dat is over of onderbelicht. Je ziet dan dat het licht verandert en dat de over of onderbelichting verdwijnt. Bij sommige smartphones is drukken op het onderwerp voldoende, bij anderen verschijnt er aan de zijkant een balkje of een zonnetje wat je naar boven of beneden kunt schuiven. Zo wordt je foto in zijn geheel lichter of donkerder.

 

pippi

Twee voorbeelden van foto's met een groot lichtverschil in het beeld. De camera zal de belichting meestal niet richten op het juiste onderwerp. Dat doe je zelf door met je vinger te drukken op het onderwerp. Hierdoor verandert de belichting.

tunnel

 

Tegenlicht

De meeste smartphone camera's zijn niet zo goed met veel tegenlicht. Ten eerste is het probleem van de belichting dat ik hierboven beschrijf dan nog extra groot, maar vaak krijg je ook een een wat wazig beeld. Berglandschappen, zeezicht, straatbeelden en hoge torens, het zijn allemaal onderwerpen die je het beste kunt fotograferen met de zon in je rug. Alleen dan wordt zowel het onderwerp als de lucht erachter goed belicht en mooi van kleur. Staat de zon niet in de je rug, kom dan op een ander tijdstip terug naar deze plek of fotografeer de plek zonder lucht erbij. In het geval van een toren kun je er omheen lopen en altijd een kant opzoeken waarbij de zon wel in je rug staat.

 

Een toren in het tegenlicht. Foto 1 is hoe de camera zelf belicht. Foto 2 is hoe ik zelf heb gecorrigeerd maar dan is de lucht niet meer blauw. Foto 3 is van de andere kant, met zon in de rug. De enige manier om een toren mooi op de foto te krijgen.

 

HDR

Wanneer er een beetje sprake is van tegenlicht, en je landschap iets te donker wordt of je lucht iets te licht, kun je kiezen om de HDR in te schakelen. Hij zal het verschil in licht dan wat kleiner maken. Dit is een mooie optie maar vergeet niet om de HDR daarna weer uit te zetten. Anders maak je al je foto's in HDR en dit geeft minder contrasten aan de foto's waardoor ze minder krachtig worden.

 

Foto 1 is zonder HDR. Foto 2 is met HDR, de donkere delen zijn hier wat opgelicht. De foto wordt minder contrastrijk door HDR waardoor foto soms minder krachtig lijkt. Een optie is dan om de foto te veranderen naar Zwart-Wit.

 

Zonsopgang of ondergang

Wat is er mooier dan een prachtige zonsondergang. De gemiddelde zonsondergang die ik online zie verschijnen is echter niet zo heel mooi. Omdat je eigenlijk tegen de zon in fotografeert heb je te maken met het feit dat je camera de zonsondergang meestal te licht zal maken uit zichzelf. Zeker wanneer je ook nog aardig wat land onder de horizon erbij op de foto zet. Daardoor komt de mooie oranje kleur niet tot zijn recht. Corrigeer de belichting zoals hierboven besproken. Maak de foto in dit geval donkerder door met je vinger te drukken op het lichtste deel in de lucht. Alles wat op de voorgrond is zal dan in silhouet verschijnen wat ook juist goed is, zo gaat alle aandacht naar de mooie lucht.

 

sunset

Foto 1 is hoe de camera zelf belicht. Foto 2 is met handmatige correctie.

 

Flits

Er is maar één zinvolle tip voor de flits op je smartphone, zet hem uit! Hij maakt geen enkele foto mooier. Als je 's avonds fotografeert denk je wellicht dat het handig is om meer licht te krijgen, maar het is bijna nooit mooi. En als je een straatbeeld 's avonds fotografeert, een zonsondergang, een verlicht gebouw, dan heeft heeft het ook nog eens geen enkele zin. Het licht van de flits haalt nl nooit de hele straat en zet ook geen cpmpleet gebouw in het licht.

 

Portretten

Wil je van iemand een close portret maken, doe dat dan niet al te close. De meeste smartphones hebben geen optische zoom (met een paar uitzonderingen). Alle foto's die je met je smartphone maakt zijn in de groothoekstand. Dit betekent dat alles wat dichtbij de lens is groot wordt en alles wat ver weg is kleiner. Dus een gezicht dichtbij de lens vervormt sterkt. De neus wordt groot en het gezicht erachter lang en smal. Als je met je smartphone inzoemt dan zoem je digitaal in en dan maak je je foto kleiner, je beeldhoek veranderd hier niet mee. Maar wanneer je een portret maakt kun je wat mij betreft prima een beetje inzoemen. De persoon hoeft dan minder dichtbij de camera en dat zorgt ervoor dat hij geen vertekening in het gezicht krijgt. Dus zet de persoon iets verder weg en zoom in, of doe dat later in een bewerkingsporgramma.

 

george

Foto 1 is de man vlakbij de camera wat met groothoek vertekening teweegbrengt. Bij foto 2 staat de man verder van de camera af en is ingezoemd. Dit kan of met de camera of achteraf in bewerkingsprogramma.

 

Diepte

Wij zien met onder ogen driedimensionaal. Een foto is tweedimensionaal. Dat betekent dat er op een foto minder diepte is te zien. Die diepte creëer je door bijvoorbeeld een lijn van voor naar achter door het beeld te laten lopen. Zeker bij een (berg)landschap ontbreekt vaak de diepte en dan is het beeld heel teleurstellend. Zorg dat je dan een pad, weg, stroompje of de kustlijn (schuin) van voor naar achter door je beeld laat lopen. Dit zorgt voor diepte in het beeld.

 

diepte

Twee foto's met diepte omdat er een lijn van voor naar achter door het beeld loopt.

 

Standpunt

We hebben de neiging om alles vanaf ooghoogte te fotograferen. Maar in veel gevallen is dat absoluut niet het juiste standpunt. Wanneer je een mens in zijn geheel fotografeert vanaf ooghoogte dan krijg je een heel vertekent beeld. Het wordt dan meer een kabouter met een groot hoofd en kleine beentjes. Wanneer je iemand in zijn geheel fotografeert, zorg dan dat je de camera op heuphoogte van die persoon hebt. Doe dit vooral ook bij kinderen want die worden helemaal raar als je ze vanaf jouw volwassen ooghoogte fotografeert. Een close portret van een kind waarbij je alleen het hoofd fotografeerd doe je vanaf ooghoogte van het kind. Een portret waarop het kind helemaal staat, op heuphoogte van het kind.

Ook bij dieren is een goed standpunt belangrijk. Fotografeer altijd op hoogte van een dier. Schuin van boven is echt niet mooi.

Een straatbeeld of landschap wordt ook vaak mooier en indrukwekkender vanuit een laag standpunt. Probeer bij elke foto uit wat het mooiste is.

 

senne

Foto 1 is genomen vanaf ooghoogte, foto 2 vanaf heuphoogte.

 

Horizontaal

Veel mensen fotograferen echt alles met hun smartphone rechtop. Maar heel veel onderwerpen, zoals bv een landschap zijn meestal veel mooier wanneer je het horizontaal fotografeert. Dus draai die smartphone ook een keer op zijn kant. Bedenk heel goed waarvoor je fotografeert. Wanneer je voor een verhaal op instagram fotografeert dan moet het wel verticaal. Fotografeer je voor je facebook banner dan moet hij zeker horizontaal.

 

Stevig

Houdt je smartphone altijd stevig vast en zo stil mogelijk wanneer je fotografeert. In de schaduw wordt je sluitertijd toch vaak al wat langer en als je camera dan niet stil is krijg je bewogen foto's. Bij avond foto's is dit natuurlijk helemaal het geval. Probeer dan je smartphone neer te zetten en fotografeer op tijd opname zodat hij niet beweegt op het moment dat hij de foto neemt. Een klein statiefje is ook altijd handig.

 

Nog mooier

Ik ben zelf niet de allergrootste fan van allerlei filters. Maar het bewerken van je foto's kan ze wel degelijk mooier en krachtiger maken. Ik werk zelf met de photoshop express app. Maar in principe kun je met alle apjes werken. Wat ik het meeste gebruik is het aanpassen van de belichting, de helderheid, contrasten en de levendigheid. Ook het maken van zwart wit werkt voor veel foto's heel mooi. Zorg dan dat je na het omzetten wel de contrasten sterker maakt. Ook de zwart-wit optie verzilveren is heel mooi.

 

Ik wens je een heerlijke ontspannen vakantie toe met prachtige foto's als herinnering.

 

 

Wil je meer weten over fotografie, maar dan met je camera? Doe dan mee met de online basistraining voor maar 69 euro. Hierin leer je alle techniek van fotografie en hoef je nooit meer op de automatische stand te fotograferen.

 

 

Tips voor prachtige vakantiefoto's met je smartphone
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws en blogs, like dan onze Facebook pagina.