Mindful poseren

17 juli 2017

We hebben allemaal weleens naar Holland Next topmodel gekeken en ons verbaasd en verwonderd hoe die meiden dat toch zo makkelijk doen, dat voor die camera staan.

Want voor ons gewone stervelingen lijkt het alles behalve makkelijk. We proberen onze onderkin te verbergen, onze ogen wijd open te sperren, onze lach te vertonen, er toegankelijk en professioneel uit te zien en dat allemaal terwijl onze mond verstrakt, het zweet ons uitbreekt en we tijdens het fotograferen al weten dat ook deze sessie echt niks kan worden. Net als al die andere pogingen.

 

Ik zelf vond het eigenlijk altijd al heel erg leuk om op de foto te gaan. In mijn pubertijd bestond Hollands next topmodel nog niet maar volgens mij heb ik het samen met mijn vriendinnen uitgevonden. Net als de selfie. Al hadden we toen nog geen smartphone's, in de jaren 80 ging dat gewoon met de zelfontspanner. Het was wat meer gedoe, op ongeveer 1 van de 10 foto's zat ik op tijd op mijn plek en het resultaat was alleen te zien in mijn persoonlijke facebook, het album waarin de foto's geplakt werden met van die hoekjes.

 

Selfies van Petra in de leeftijd 16-23

 

Hoe had ik toen kunnen denken dat waar ik toen al mee bezig was ooit mijn werk zou worden. Dat ik mensen zou leren om ontspannen op de foto te gaan, om het leuk te maken voor ze! Dat ik zelfs een academy zou oprichten waarin ik andere mensen zou leren om dit ook te doen en voor zalen vol met mensen zou staan. Achteraf is het helemaal niet gek. Op mijn 16de had ik al zoveel vriendinnetjes een Powershoot gegeven, ik ben er denk ik mee geboren.

 

Heel graag wil ik wat tips met jullie delen zodat ook jij op een ontspannen manier voor die camera kunt staan met leuke foto's tot gevolg. Gewoon voor wanneer je op vakantie bent of bijvoorbeeld een gezellig uitje hebt met je vriendinnen.

 

De keuze van de fotograaf

Zorg dat de persoon die de foto's maakt jou een fijn gevoel geeft. Als je met je eigen partner meestal ruzie krijgt omdat je nooit doet wat hij of zij wil tijdens het fotograferen kies hem of haar dan niet. Kies iemand die jou de hemel in prijst en waar je blij van wordt. En natuurlijk is het erg aan te raden om de camera aan iemand te geven die gevoel heeft voor fotografie en aandacht besteedt aan het juiste licht en de juiste plek.

 

Zorg voor goede basis

Zorg dat jij je lekker voelt op dat moment en op die plek. Doe het niet op een moment dat je sowieso al heel gestrest bent of verdrietig. Ben je ervan overtuigd een bad hair day te hebben, dan is het zinvol om tot een andere dag te wachten. Het moment dat je je lekker voelt is het juiste moment voor een foto, dat geeft (zelf)vertrouwen.

Kies een locatie die past bij jou. Ben je een stadsmens dan passen de Amsterdamse grachten misschien beter bij je dan het Vondelpark. Maar kies dat vooral wel wanneer je een natuurmens bent.

 

Houvast

Vooral in het begin is het fijn om houvast te hebben aan iets. Leunend tegen een boom of hangend over een hekje. Het geeft meer ontspanning in je lichaam dan wanneer je los staat en door de camerastress even niet weet waar je je ledematen moet laten.

Wanneer je los gaat staan, zet dan je voeten wijd uit elkaar, dat staat heel stevig. Je gaat dan automatisch heel rechtop staan en je borst komt daardoor meer naar voren. In deze houding heb je houvast aan jezelf.

 

Laat het stromen

Omdat voor de meeste mensen gefotografeerd worden heel stressvol is, raakt ons lichaam even van slag. We houden dan bijvoorbeeld onze adem in. En dat zorgt alleen maar voor meer spanning en stress. Dus voordat je begint, adem een paar keer heel diep in en uit. Je voelt dan meteen een deel van de spanning wegglijden. Wanneer je tijdens het fotograferen de spanning weer op voelt komen herhaal je dat gewoon. Wat ook heel goed helpt is het uitgebreid droogschudden. Dat wat hondjes doen wanneer ze uit het water komen. Ze schudden dan van top tot teen zich uit waarbij de oren, lippen en vacht heen en weer vliegt. Dit is überhaupt heerlijk om te doen, ook wanneer je niet voor de camera staat. Als je er dan ook nog wat geluid bijmaakt is succes verzekerd! Ook op en neer springen, je spieren rekken, of welke beweging dan ook, het helpt! Wil je los komen in je hoofd, gebruik dan je lichaam.

 

Foto's door Ilse Huizinga

 

Mindful poseren

Onze hersenen werken tijdens het op de foto gaan veel te hard. We denken aan al die dingen die we niet mooi vinden aan onszelf en proberen die te verstoppen. Kin vooruit want anders komt mijn onderkin erop. Ik heb altijd van die kleine ogen dus ik moet ze goed openhouden. Buik in. Doe ik dit wel goed? Ik kom er vast weer zo stom op. Het is voor mijn website dus ik moet betrouwbaar, toegankelijk maar ook professioneel kijken.

Euh... hallo, hoe doe je dat in godsnaam? Betrouwbaar, toegankelijk en professioneel kijken? Dat gaat dus niet lieve mensen. Het enige waar je naar zou moeten streven is om als jezelf op die foto te komen, want dan ben je op je mooist en op je best. En dan komen al die eigenschappen in beeld die aan jou belangrijk zijn. Maar jezelf zijn met al die verwarrende gedachten in je hoofd is natuurlijk heel lastig.

En daarom, focus! Kijk naar iets, een boom, een mens in de verte, een mooie muur, je hond. En kijk er dan ook echt naar. Verwonder je over de schoonheid en richt je volledige aandacht erop. In jouw hoofd is op dat moment geen plaats meer voor al die gedachten. Er is alleen nog maar die boom. Dat is mindful poseren. En als je dan ook nog geniet van wat je ziet, dan wordt je blik zacht en verschijnt er vanzelf een glimlach op je gezicht.

Natuurlijk is het ook goed om veel in de die camera te kijken. Doe met die camera dan hetzelfde als met die boom. Kijk in het gat van de lens en doorgrondt hem. Wees op die manier sterker dan die toeter van een lens. Kijk hoe hij er nu echt uit ziet in plaats van te denken hoe eng hij is.

 

Laat je standaard gezicht los

Veel mensen, vooral jongeren, hebben een standaard fotografiegezicht. De lippen worden getuit of de succeslach wordt standaard opgezet. Vaak zijn die gezichten waarvan we denken dat die het mooist zijn op de foto helemaal niet zo mooi. Je bent het allermooist als je gewoon jezelf bent, met elk gezicht dat hoort bij het gevoel dat er op dat moment is. Laat die controle los door je gezicht gewoon te laten zijn wat het is.

 

Maak plezier

Heel vroeger was fotografie een ernstige aangelegenheid. Mensen gingen soms maar 1 of 2 keer in hun leven op de foto en dan moest er voornaam gekeken worden. Deels ook omdat er werd gewerkt met heel lange sluitertijden dus men moest doodstil staan. Maar dat hoeft gelukkig niet meer en wanneer we al die rare gedachten weg kunnen laten kan het misschien wel eens heel leuk worden. Kies een vrolijke fotograaf die jou niet vraagt om te lachen maar zelf veel lacht en jou aan het lachen maakt. Flirt met hem of haar en met die camera, doe gekke dingen, laat je gaan. Als je dat nodig hebt om de spanning kwijt te raken houd je dan niet in. Kinderen moeten om die reden ook vaak eerst lekker gekke bekken trekken en rondjes rennen. Lekker laten gaan.

En ook als je niet lacht, dan is het goed, wees jezelf met alle emoties die er op dat moment wel of niet zijn! Hecht ook niet teveel waarde aan het resultaat. Dat geeft alleen maar spanning, geniet van het moment, en het resultaat zal je verbazen!

 

Ik wens je heel veel plezier en prachtige foto's!

 

Pagina's die je misschien ook interessant vindt:

Leer online beter fotograferen met de online training fotografie voor beginners

Laat jezelf snel en makkelijk fotografie met een profielshoot

Leer om echt ontspannen voor de camera te staan met een Powershoot

De leukste teambuilding ooit

Vind je het als fotograaf lastig om mensen ontspannen op de foto te krijgen? Check dan de masterclass portretfotografie

Wil jij als coach, hulpverlener of leraar fotografie gebruiken om je mensen een beter zelfbeeld te geven? Kijk dan naar de opleiding fotografie voor coaches.

 

 

Mindful poseren
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden