Maak je mooiste vakantie filmpje

30 augustus 2024

Sinds een jaar of 12 maak ik van elke vakantie een filmpje. Ook doe ik dat van bijvoorbeeld workshops of een leuk event, van mezelf of voor iemand anders. Gewoon met mijn smartphone.

Ik vind foto's als herinnering geweldig, ben natuurlijk niet voor niks fotograaf. Maar een filmpje als herinnering gaat voor mij nog net een dimensie verder. Dit komt denk ik omdat in een filmpje nog net wat meer zintuigen geprikkeld worden dan in foto's. Zintuigen halen herinneringen naar boven. Je ruikt de geur van Jasmijn en in gedachten ben je terug op je vakantie van vroeger in Italie. Of je ruikt de geur van verbrand hout en je bent in gedachten weer bij Oma thuis voor de open haart. Nu is het natuurlijk zo dat je met film een geur niet kunt overbrengen. Maar voor mijzelf is het zo dat hoe meer zintuigen er geprikkeld worden, hoe meer de ontbrekende zintuigen ook hun werk gaan doen. Bijvoorbeeld. In een filmpje zie ik bewegend beeld, hoor ik de geluiden en zie ik hoe ik me op dat moment voelde. Dan kan ik in gedachten eigenlijk al de geur ruiken en voel ik bijvoorbeeld de wind en temperatuur. Geen idee of dit voor anderen ook zo werkt maar bij mij is dat in ieder geval wel zo.

Met een filmpje kun je ook jouw vakantie of jouw workshop of uitje in korte tijd aan een ander laten zien op een heel toegankelijke manier. Het laat vaak zonder woorden zien hoe de vakantie was. Nu veel mensen hun camera lekker thuislaten op vakantie (zoals ik dat ook al jaren doe) kun je heel makkelijk zowel foto's als filmpjes maken met je smartphone.

 

Ook dit jaar maakte ik weer een filmpje, een reel deze keer. Omdat ik daar weer veel fijne reacties op kreeg ik heb idee om dit blog te schrijven. Graag geef ik je wat tips om hier het beste en leukste filmpje ooit van te maken. Een paar technische tips en wat dingen die persoonlijk voor mij heel goed werken. Allereerst, hier de link naar het filmpje op facebook, kun je even 1,5 minuut met mij meegenieten. 

 

Eerst de techniek maar.

 

Zwaai niet heen en weer

In veel gevallen werkt het het beste wanneer de beweging in je filmpje komt door je onderwerpen en niet door je camera. Dus houd je camera lekker stil. En als je een beeld wilt fotograferen dat wat wijder is of je moet met je camera meebewegen met het onderwerp, doe dit dan zo rustig en gelijkmatig mogelijk en niet te snel of te schokkerig. En vermijd in en uitzoomen terwijl je filmt.

Er zijn hierin altijd uitzonderingen. In sommige filmpjes wordt er juist heel veel en snel bewogen met de camera, maar dan is dat echt omdat het onderwerp of de stijl van het filmen daarom vraagt.

 

Liggend of staand

Denk van te voren na over waar je het filmpje wilt plaatsen en hoe. Ga je voor youtube, film dan alles liggend. Maar ga je voor een real of een story, houd dan je smartphone rechtop. Wissen dit niet af, want liggend en staande beelden door elkaar heen zijn niet zo mooi.

 

Standpunt

Varieer in het standpunt van waaruit je filmt. Ik zie mensen vaak fotograferen en filmen terwijl ze gewoon staan vanuit een vrij hoog standpunt. Dat is niet altijd het beste standpunt. Kijk heel goed per beeld wat mooi is. Het perspectief van het beeld verandert wanneer je zelf van hoogte verandert. Ook wat je ziet van de grond/achtergrond/lucht verandert door jouw standpunt. Check bij elk beeld wat het mooiste is. Onthoud in ieder geval dat wanneer je een of meerdere mensen in zijn geheel in beeld hebt, dat het het mooiste is wanneer je filmt op ongeveer de heuphoogte van de mensen. Dan komt een persoon niet misvormt in beeld, en dat is voor iedereen leuk :-).

 

Licht

Let bij elk beeld wat je maakt op het licht en/of de zon. Wil je bijvoorbeeld een mens in beeld met een strakblauwe lucht als achtergrond, zorg dan dat de zon in je rug staat. Wil je juist een wat vager en romantisch beeld met wat zonneflare, film dan wat meer in het tegenlicht. Let ook altijd op hoe het licht valt in het gezicht van de persoon. Is er veel schaduw en zijn de ogen heel donker, laat de persoon dan wat draaien ten opzichte van het licht en kijk wanneer het beter wordt. Felle zon zorgt voor harde schaduwen. Dat is niet altijd erg. Wanneer de persoon bijvoorbeeld wat verder weg in beeld is en het beeld meer gaat over de persoon in de achtergrond. Maar wanneer je iemand redelijk close filmt kan het mooier zijn om de persoon in de schaduw neer te zetten en die ten opzichte van het licht zo te positioneren dat het licht mooi gelijkmatig is in het gezicht.

 

Scherpstelling

Wanneer er een mens in beeld is dan past je smartphone gezichtsherkenning toe en dan zal hij de persoon vanuit zichzelf scherp maken. Maar draait de persoon het gezicht om dan weet hij niet meer goed waar het beeld scherp moet zijn. Help de camera dan door op de persoon te drukken op het scherm. Wanneer er geen mensen in beeld zijn dan moet je altijd tegen de camera vertellen waar het scherp moet zijn door op het scherm te drukken. Zo weet je zeker dat het juiste onderwerp scherp wordt.

 

Hou het kort

Een kort filmpje van je vakantie (of van iets anders) maak je om een sfeerbeleving te kunnen laten zien aan anderen. Het is fijn wanneer dit kort is omdat een ander meestal niet zit te wachten op een heel uitgebreid verslag van jouw vakantie. Het is superleuk om van iemand te zien maar wat korte sfeerbeelden is genoeg. Betekent dit dat je maar een paar minuten filmt? Nee zeker niet, je filmt vele malen langer dan het uiteindelijke resultaat. Het is fijn om van elk stuk film ruime keuze te hebben in het uiteindelijke stukje dat je gaat gebruiken. Wanneer ik naar mijn oude vakantiefilmpjes kijk, dan zijn die eigenlijk nog te lang. Niet voor mijzelf, maar wel voor iemand anders. Ik kan zelf uren kijken naar vakantiefimpjes van mezelf, het zijn tenslotte mijn eigen herinneringen. Om die reden is het misschien ook leuk om twee versies te maken. Een voor jezelf van bijvoorbeeld maar 10 minuten, en daar dan weer een sterk ingekorte versie van van 1 tot 3 minuten.

 

Heb vooral vakantie

Een vakantie is er om plezier te hebben, te genieten en lekker uit te rusten. Wanneer je het filmpje dan te belangrijk maakt in je hoofd dan kan het stress geven, wat we nu net niet willen op vakantie. Het perfect willen doen is dan ook meestal niet heel handig. Geniet vooral eerst en film dan pas. The fear of missing out zie ik ook vaak terug bij mensen met een camera in de hand. Werkelijk alles wat we doen moet vastgelegd worden. Maar het kan niet zo zijn dat je overal op het juiste moment bent en dat elk mooi moment door jou wordt vastgelegd. Je kunt vreselijk balen dat je net op dat mooie moment niet de camera in de handen had, of je kunt gewoon enorm genieten dat je dat moment hebt beleefd. Er zijn altijd momenten die je net gemist hebt, maar er zijn ook altijd heel veel momenten die je wel gevangen hebt. Wanneer iemand anders naar jouw filmpje kijkt dan zijn ze sowieso niet van de gemiste momenten op de hoogte dus niemand zal ze missen. Mocht je toch belangrijke momenten missen of is het misschien lastig om op de juiste momenten te filmen? Beslis dan voor jezelf welke momenten je voor jezelf misschien echt los moet laten of welke je misschien op een ander moment kunt filmen. Neem een bepaald moment in de week waarop je wat basisdingen gaat filmen. In mijn vakantie heb ik bijvoorbeeld twee momenten gekozen om even uitgebreid de pluk momenten te filmen. Ik was op die momenten even niet echt bezig met plukken maar deed dat puur voor de film. Maar de hele vakantie deed ik dit wel dagelijks. Dus de momenten zijn zeker echt, maar dan net even op een ander moment gefilmd. Zo had ik alle aandacht voor mijn smartphone instellingen en had ik een statiefje bij me om de smartphone overal goed neer te zetten. De rest van de week was ik dan 'vrij' tijdens alle plukmomenten. Ook bijvoorbeeld onze begroeting toen Vieb op de bestemming aankwam is even in scene gezet. Hij ging precies zoals de echte begroeting toen hij aankwam, maar dat heb ik niet gefilmd.
En ik ben ook nog een uurtje de tuin ingegaan om allemaal bijtjes en vlinders te filmen, dit soort beelden doen het altijd goed tussen de andere beelden door.

 

Maak een plan

Misschien denk je, hoe kan ik nu van te voren een plan maken voor het filmen van mijn vakantie. Maar het kan, ook als je nog niet precies weet wat je gaat doen. Ik zie het vaak van te voren al voor me, dat heb ik eigenlijk met elk filmpje dat ik maak. In het geval van deze vakantie wilde ik vooral het leven op en rond de boerderij filmen. We zijn ook op pad geweest maar dat hoefde van mij niet in het filmpje. Ik hoef niet elk detail van de vakantie te zien erop, het gaat meer om het gevoel en de sfeer van de vakantie. En daarin was voor ons het zijn op die boerderij vooral heel belangrijk. En de paarden waar we elke dag even naartoe gingen, die waren voor ons een belangrijk aspect van de vakantie, dus die wilde we er zeker in. Dieren doen het sowieso altijd heel goed in een filmpje.

Omdat ik het graag zo wilde doen hoefde ik niet alles wat we deden te filmen, lekker rustig. Dus bepaal voor jezelf wat voor deze vakantie (of voor die workshop of uitje) belangrijk is om terug te zien en focus je vooral daarop.

 

Monteren

Zorg voor een goed montage programma en verdiep je daar goed in. Dit kan via een app op je smartphone of op de computer. Ik kies zelf meestal voor het tweede. Ik vind het fijner werken om met een groot scherm, toetsenbord en muis te werken en voor een programma te kiezen met meer mogelijkheden. Het is fijn wanneer een filmpje uiteindelijk muziek toegevoegd krijgt wat bij de sfeer past. Zorg dat je daarvoor een rechtenvrij muziekje hebt of voeg het pas toe op insta of facebook in de reel. Vaak is het fijn om de echte achtergrond geluiden te mengen met de muziek. Let dus goed op dat wanneer je filmt je niet onnodig heel hard er doorheen gaat praten.

 

Statiefje

Een statiefje is altijd heel fijn om bij je te hebben. Dat hoeft maar heel klein. Zo kun je ook goed jezelf filmen. Op die manier ben je van niemand anders afhankelijk en kun je het beeld maken zoals jij dat wilt.

 

Je hebt meer zintuigen dan je ogen

Gebruik bij het filmen al je zintuigen en niet alleen je ogen. Ik had het er al over aan het begin van dit blog. Luister, voel, ruik en kijk. Wanneer je dit doet ga je op in de omgeving, geniet je zelf veel meer en ga je ook anders filmen. Je kunt een sfeer pas vastleggen wanneer je er zelf helemaal in zit. Ik vind dit zelf het allerbelangrijkste.

 

Maak je mooiste vakantie filmpje
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden