Is jouw model veilig?

4 mei 2019

Wanneer ik zeg dat het belangrijk is dat je model tijdens een shoot altijd veilig is, dan zal iedereen het daar met mij over eens zijn. En ik denk ook dat de gemiddelde fotograaf er alles aan doet om hiervoor te zorgen.

Maar toch zie ik heel vaak foto's voorbij komen, die heel prachtig zijn en er zeker ook heel veilig uitzien, maar dat toch niet helemaal zijn. Veel fotograferen (en de modellen) zijn zich hier denk ik niet echt van bewust en daarom wil ik hier heel graag iets over schrijven.


 

Ik heb het over momenten in de vrije natuur waarbij het model in het hoge gras zit of ligt, of waarin hij of zij prachtig poseert tussen de wilde bloemen. Een foto waar zowel model als fotograaf blij van worden, en die vaak erg mooi zijn. Maar toch schuilt er in deze situatie een groot geval. En dat zijn de vele teken die zich op deze plek bevinden en heel graag de blote benen van het model beklimmen op zoek naar een warm plekje om zich in vast te bijten. Iets wat heel grote gevolgen kan hebben, en dat weet ik helaas uit eigen ervaring.


 

Ik heb een groot deel van mijn leven zonder dit te weten met de ziekte van lyme rondgelopen. Ik heb hierin geluk gehad. Het heeft zeker effect gehad op de kwaliteit van mijn leven maar ik ken ook gevallen waar dit veel extremer is. Jonge vrouwen die van de een op de andere dag opeens heel ziek zijn, soms zelf verlamd raken, en in extreme gevallen eraan overlijden.


 

En dat allemaal omdat ze zich niet bewust waren van het feit dat een tekenbeet, die ze misschien niet eens hebben opgemerkt, ze heeft besmet met een meedogenloze bacterie.

En dat is nog niet alles, want sinds kort is er een nieuw virus dat door teken wordt overgedragen. Teken-encefalitis is een hersen(vlies)ontsteking die veroorzaakt wordt door het tekenencefalitis-virus, ook wel ‘tick-borne encephalitis’ virus (TBE tick-borne encephalitis -virus) genoemd. Dit virus was eerder alleen in het buitenland aanwezig maar sinds 2016 zijn er ook gevallen in Nederland bekend. En ook hieraan overlijden mensen.


 

Sinds ik zelf op de hoogte was van de ziekte van lyme heb ik nooit meer zomaar een persoon in de wilde bloemen neergezet. Ik wil namelijk op geen enkele manier verantwoordelijk zijn voor een tekenbeet bij iemand die ik fotografeer. Wel heel jammer. Ik houd van de natuur en ik vind het zelf heerlijk om in het hoge gras te liggen. Maar voor mij voelt dat niet meer zo veilig en ik doe het ook nooit meer. En als je nu denkt: 'maar dat deden we toch vroeger altijd?' Ja dat klopt, maar het percentage besmette teken is de laatste jaren sterk gegroeid dus de risico's worden steeds groter.


 

Nog steeds vind ik het heerlijk om in de natuur te zijn en ook om in de natuur te werken. Maar ik neem maatregelen, en heel graag wil ik die maatregelen met je delen.

Ten eerste ga ik niet snel met blote benen en voeten het bos of andere natuurplek. En als ik dat wel doe, dan blijf ik op een pad en begeef met niet in het hoge gras. Als ik dat wel doe dan zorg ik ervoor dat ik laarzen aanheb en goed bedekt ben. Maar ja, in de zomer ga ik natuurlijk niet met grote laarzen het bos is. Wat ik dan gebruik is teek-away. Dit natuurlijke product ruikt voor ons best lekker, maar niet voor de teek. Hij zal je dan ook liever voorbij lopen. Vaak worden er online producten met DEET aangeraden. Maar dit is best giftig en ik wil dat zelf liever niet op mijn huid hebben.


 

Verder is het goed om je altijd goed te controleren op teken na een bezoek aan de vrije natuur. Let hierbij op dat teken graag naar donkere warme plekjes gaan. Een teek die zich nog niet heeft vastgezogen is heel klein, een speldenprikje, dus zet je bril maar op.

Als de teek nog op je huid rondloopt verwijder hem dan en zorg dat hij niet in je huis terecht komt. Heeft de teek zich inmiddels wel vastgebeten in je huid dan is het erg belangrijk om de teek niet met je handen aan te raken. Als je dit doet dan ziet de teek dit als plagen en dan zal hij direct zijn maaginhoud in jou legen. En mocht hij dan de borrelia bacterie bij zich dragen, dan ben je besmet. Zorg dat je altijd een tekentangetje bij de hand hebt. Deze zijn het beste. Ze zijn op veel verschillende plekken te verkrijgen.

 

 

Het is eigenlijk een heel klein koevoetje die je strak tegen je huid onder de kop van de teek schuift. En dan wip je hem er in 1 beweging uit. Hoe eerder je dit doet hoe kleiner de kans op besmetting.


 

Online wordt er veel onzin verkocht, zoals dat je de teek met zeepsop met besprenkelen en dat hij dan vanzelf loslaat. NOOIT DOEN! Dit valt ook onder de categorie pesten en voordat hij loslaat heeft hij de bacterie al bij jou achter gelaten.


 

Wanneer je weet dat je door een teek gebeten bent, houd dan de plek heel goed in de gaten. Wanneer hier na een aantal dagen tot een aantal maanden een rode kring omheen verschijnt moet je direct naar de huisarts. Hoe eerder je erbij bent hoe beter. In een vroeg stadium is het nog goed met antibiotica te behandelen, in een laat stadium, wanneer de ziekte inmiddels chronisch is, niet meer.

Ook wanneer je je ziek gaat voelen na een tekenbeet, hoofdpijn en griepklachten, is het zinvol om direct naar de huisarts te gaan.


 

Een aantal jaar geleden was het zo dat je de teek kon opsturen naar het RIVM en zij onderzochten dan de teek op de bacterie. Mocht de bacterie niet aanwezig zijn dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Ik lees hier nu berichten over online dat het RIVM dat niet meer doet. Ik zou dit zelf even controleren of dit wel of niet nog kan.


 

Het risico is niet overal in Nederland hetzelfde. Toen ik nog in Amsterdam woonde waande ik me vrij veilig. In Zutphen, waar ik nu woon, is het risico echter veel groter. Ook gebieden als de prachtige Veluwe vormen een groot risico. Via deze link zie je waar de borrelia bacterie zich in Nederland het meest bevindt.


 

Ik ken persoonlijk mensen die hun jeugd, hun vrije en gezonde leven zijn kwijtgeraakt door dit beestje wat met onze ogen nauwelijks zichtbaar is. Ikzelf wil er graag alles aan doen om ervoor te zorgen dat ik zelf, maar zeker ook mijn modellen niet hiermee worden geconfronteerd. En ik hoop van harte dat elke fotograaf dit ook wil doen, zodat een prachtige shoot in de natuur alleen maar fijne herinneringen achterlaat.


 

 

Is jouw model veilig?
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden