Hoe maak je prachtige donkere hondenfoto's

8 oktober 2019

 

Tijdens dierendag fotografeerde ik honden van klanten bij De Groene Hond in Zutphen. Na het plaatsen van de foto's op facebook en Instagram kreeg ik veel vragen over hoe ik deze foto's gemaakt heb.

De foto's zijn gemaakt met één enkele studioflitser met een spot. Aangezien niet veel mensen beschikken over studio flitsers heb ik geprobeerd om een zelfde soort foto te maken, maar dan met een huis-tuin-en-keuken oplossing. Hiermee kan ook jij dit soort foto's maken van je eigen hond. Hoe, dat zie je in het filmpje hierboven.

 

Nog even de belangrijkste punten op een rijtje: 

 

  • Zorg dat je een donkere achtergrond hebt en dat er zo min mogelijk licht valt op de achtergrond. Ook een donkerblauwe of bruine achtergrond verandert in zwart wanneer er geen licht op valt en er veel meer licht op de hond is.
  • Zoek een lampje dat fel is en het licht niet te wijd verspreid.
  • Richt het lampje schuin van voren op het koppie van de hond.
  • Zorg dat je tijdens het fotograferen de hond richting de lamp laat kijken om teveel schaduw aan 1 kant van het snuitje te voorkomen.
  • Wanneer je een zwarte achtergrond hebt, en  misschien zelfs wel een zwarte hond, gaat je camera in een automatische stand (liefst P of A (of Av)) overbelichten. Dit corrigeer je vervolgens met de belichtingscorrectie van je camera. Je moet hierbij minnen. Wanneer de hond wit is zul je hier waarschijnlijk geen last van hebben. Zorg wel altijd dat zwart echt zwart is.
  • Let altijd goed op je sluitertijd. Wanneer die onder 1/100 komt dan is de kans met een snelbewegend object, zoals jouw hond, op beweging heel groot. Komt de sluitertijd onder 1/100, zet dan je ISO omhoog, net zo  hoog totdat je sluitertijd goed is.
  • Gebruik een diafragma wat niet al te klein is (omdat dan je sluitertijd zeker te lang zal zijn) maar ook niet al te groot omdat het met een snelbewegende hond weer lastig zal zijn om goed scherp te blijven ivm een kleine scherptediepte. 5.6 is bv een goed getal om deze foto mee te maken.
  • Zorg dat de hond een flink stuk van de achtergrond vandaan is. Ten eerste omdat de kans dat de achtergrond veel donkerder is dan de hond het grootst is, maar ook omdat je dan de eventuele structuur van de achtergrond niet ziet, zoals bv kreukels in het doek of gordijn. Egaal zwart is het allermooiste.

 

Ik wens je heel veel plezier en prachtige foto's van jouw lieveling.

 

 

Wil je nog beter begrijpen wat je moet doen met de instellingen bij het maken van deze foto's check dan de online training fotografie voor beginners.

Wil je juist wel leren om met een studioflitser dit soort foto's te maken, check dan de workshop studio fotografie.

 

Hoe maak je prachtige donkere hondenfoto's
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws en blogs, like dan onze Facebook pagina.