Het einde en de start van een tijdperk

19 november 2019

Afgelopen vrijdag gaf ik de laatste dag van de laatste opleiding fotograferen voor coaches. Ik weet dat een aantal mensen hier heel teleurgesteld over zijn omdat ze heel graag deze opleiding in het komende jaar wilde gaan volgen. Maar de keuze heb ik heel bewust gemaakt, en er is zeker een alternatief, een betere zelfs.

 

De Powershoot

De opleiding heeft verschillende stadia en vormen gekend en ik wil heel graag iets vertellen over het ontstaan, het verloop en de veranderingen van de opleiding in de afgelopen jaren.

In 2003 ontwikkelde ik de Powershoot. Door mijn werk als fotograaf, toen nog voornamelijk voor grote theater producties en als portretfotograaf, was ik gefascineerd door het gedrag van mensen voor een camera. Een persoon kan in het dagelijks leven ontzettend zeker van zichzelf en communicatief zijn, maar wanneer die persoon voor een camera verschijnt lijkt er een waas over de persoon heen te komen en is hij of zij direct onherkenbaar. Niet meer echt kunnen lachen, verstrakte en angstige gezichten en alle zekerheid lijkt als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Voor een fotograaf is dit natuurlijk een flinke uitdaging maar voor de persoon voor de camera een ervaring die hij of zij liever uit de weg gaat.

Door mijn fascinatie ging ik op onderzoek uit. Dat ging heel makkelijk en snel, en binnen no time kwam ik met de heel logische verklaringen waarom dit voor mensen zo lastig is. Ken je dat, dat je iets doet wat zo ontzettend resoneert met wie je bent, dat het lijkt of je de antwoorden van boven krijgt ingegeven en dat je jezelf dingen hoort zeggen waar je zelf verbaasd over bent. Zo ging dat bij mij op dat moment. Het was zo duidelijk dat ik hier iets heel goeds te pakken had en dat het zo de bedoeling was dat dit mijn weg was. Het klinkt een beetje zweverig, maar het was alles behalve dat, het was juist heel aards, praktisch en heel simpel toepasbaar.

De Powershoot was geboren en sindsdien heb ik duizenden mensen voor de camera gehad, zowel individueel als in groepsverband.

Mensen die ik leerde hoe ze ontspannen en als zichzelf voor de camera konden staan, mensen die voortaan camera angst konden loslaten, mensen die voor het eerst een positieve fotografie ervaring kregen, en mensen die vanaf dat moment het belangrijke besluit namen om voortaan een stuk vriendelijker en positiever naar zichzelf te kijken.

Ik was hierdoor een pionier in de wereld van fotografie, om fotografie niet alleen als een doel maar ook als middel te gebruiken, en er werd door veel media aandacht aan besteed. Onder andere door de Happinez, Psychologie magazine, Santé, Plus magazine en VNG Magazine.

 

De opleiding voor coaches

Ik vond wat ik deed te mooi en te belangrijk om helemaal voor mezelf te houden. Ik begon met een opleiding waarin ik coaches ging leren om fotografie in hun werk toe te passen en met deze methode een mooie tool te hebben om te werken aan het zelfbeeld van hun cliënten.

Voor mij begon hier een groot avontuur waarin ik mezelf in het diepte heb gegooid en door veel fouten te maken steeds een beetje wijzer werd, vooral in wie ik wel en niet was, waar ik goed in was, wat wel en niet goed bij me paste, en wat ik in de toekomst vooral wel en niet moest doen. In de jaren heeft de opleiding verschillende vormen gekend om uiteindelijk uit te komen bij de laatste opleiding waarvan afgelopen week dus de laatste dag plaatsvond. Ik had bij deze laatste de meest ideale vorm gevonden en wat leuk was, het leek ook of ik de meest ideale groep deelnemers had gevonden. Bijna ging ik denken, dit is zo ontzettend leuk, waarom zou ik ermee stoppen?

Maar ik kwam al snel tot de conclusie dat het juist heel goed was om nu te stoppen, met deze enorm positieve ervaring die altijd de laatste zal blijven en waar ik altijd met heel veel plezier aan zal terugdenken.

 

De doelgroep bestond allang niet meer alleen uit coaches. De opleiding is gevolg door loopbaancoaches, leraren, psychologen, maatschappelijk werkers, leerlingbegeleiders en ga zo maar door. Een aantal coaches hebben het inderdaad in hun eigen werk toegepast en een deel daarvan heeft daar zelfs hun belangrijkste werk van gemaakt en zich meer bekwaamd als fotograaf. Maar wat ik ook heel mooi vind is dat kennis zich ook in organisaties heeft verspreid, waar het een heel eigen leven is gaan leiden. Instellingen betaalde regelmatig de kosten van de opleiding voor hun medewerkers zodat de methode ingezet kon worden voor leerlingen, werkzoekenden en eigen personeel.

De cursisten van de laatste opleiding hebben weer zoveel prachtige plannen dat ik volgens mij pas afgelopen week echt goed besefte wat ik allemaal teweeg heb gebracht en hoe mijn theorieën op bijzonder wijze worden opgepakt door anderen en geïntegreerd op plekken waar ik het niet voor mogelijk had gehouden.

 

Waarom stopt het?

Waarom dan toch stoppen met de opleiding als het zoveel moois gebracht heeft? Ik wil meer. Ik wil deelnemers niet alleen maar opleiding tot coaches die fotograferen, maar ik wil er echt fotografen van maken. Het verleden heeft geleerd dat een aantal zichzelf meer zijn bekwamen in fotografie en succesvol zijn geworden als fotograaf. Maar het verleden heeft me ook geleerd dat het voor velen niet genoeg is, dat de techniek van fotografie niet genoeg blijft hangen. Ook werd niet door iedereen de noodzaak van het perfectioneren van de techniek gezien en zonder dat is het natuurlijk lastig om in de wereld van de fotografie iets te gaan betekenen of te bereiken. Veel coaches doen veel verschillende trainingen en hierdoor mist wellicht de focus. En voor fotografie is letterlijk en figuurlijk wel degelijk heel veel focus nodig want anders zal je het nooit echt goed leren.

Dagelijks kijk ik met grote trots naar de mensen die deze focus wel hadden en prachtige dingen doen. Maar ik wil dit niet langer aan het toeval overlaten. Ik wil mensen echt heel gedegen als fotograaf opleiden, met dat Powershoot stukje er natuurlijk bij. Want hoeveel meer compleet ben je als fotograaf wanneer je snapt wat het effect van fotografie op mensen is, wat je ermee kunt bereiken buiten prachtige foto's om, en wat het effect is van hoe jij achter die camera staat.

 

Hoe pas ik het nu toe?

De theorie (en de praktijk) achter de Powershoot pas ik in verschillende gradaties en op verschillende manieren toe in verschillende shoots en trainingen. De theorie is simpel, duidelijk, leuk en super effectief.

 

De Powershoot

Daar waar het allemaal mee begon. Een één op één shoot waarbij ik je leer om ontspannen voor de camera te staan, waarom het voor jou lastig is om gefotografeerd te worden en wat je eraan kunt doen, nu en in de toekomst. Dit gebeurt allemaal tijdens een shoot waarbij jij naar huis gaat met prachtige foto's van jezelf.

 

De Powershoot InCompany

Een superleuke en effectieve teambuilding die een groot positief effect op zowel het individu heeft als op het team. Met als bijkomend voordeel dat het hele team weer eens op de foto staat, op een zeer natuurlijke en uitnodigende manier.

 

De online Masterclass Portretfotografie

Deze training in bedoelt voor (amateur) fotografen die portretfotografie best lastig vinden. Want hoe krijg je dat model op zijn of haar gemak en wat kun je wel en niet doen achter die camera. Portretfotografie wordt na deze masterclass nooit meer hetzelfde.

 

De opleiding tot allround fotograaf

Ik noemde het al even. Deze opleiding is er om deelnemers op een zeer complete manier op te leiden tot fotograaf. Dit is een zeer praktische opleiding die je niet alleen als fotograaf laat groeien maar ook als mens.

 

 

In 2020 heb ik nog veel meer plannen met dit onderwerp. Het is namelijk te mooi om het hierbij te laten. Het jarenlange tijdperk van de opleiding fotografie voor coaches is gesloten, maar een nieuw tijdperk is geopend. Een tijdperk waarin completer en nieuwe invalshoeken belangrijke woorden zullen zijn.

Het einde en de start van een tijdperk
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws en blogs, like dan onze Facebook pagina.