De do's en de don'ts van foto's op je dating profiel

9 september 2022

 

Op verschillende momenten in mijn leven stond ik ingeschreven bij een datingsite, net als zoveel anderen. En alhoewel we hier meestal niet mee te koop lopen (het blijft toch een beetje gek) hebben de meeste mensen in mijn omgeving er weleens opgestaan. In een tijd waarin alles online gaat, is het niet meer dan logisch dat ook het vinden van de liefde van je leven online plaatsvindt. En ik ken best aardig wat mensen waarbij dat ook echt gelukt is.
Ikzelf heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Ik heb aan de korte periodes dat ik erop stond zowel hele slechte als hele goede herinneringen. Er is een groot deel van mij dat het zeer onnatuurlijk vind. Ik kom het liefst iemand tegen in het echt, in de Albert Heijn ofzo. Een blik, een glimlach en dan zijn er feromonen en is er vioolmuziek. En terwijl je dan verliefd wordt, ga je pas kijken of die persoon wel echt bij je past. Vaak is dat niet zo (haha, hier spreekt even mijn ervaring). Maar dat het met die feromonen goed zit, dat is wel belangrijk, want dat is een basis gevoel waar je altijd op terug kunt vallen wanneer het even niet zo lekker gaat. Maar goed, ik ben zelf nog nooit tegen iemand opgebotst bij de Albert heijn, dus het blijkt toch meer iets dat in films gebeurt. Wel jammer....

Online kan iemand op papier perfect bij je passen. En dat heeft voordelen. Maar wanneer je iemand dan ontmoet en je vindt net dat zijn mond raar trekt wanneer hij praat, of zijn loopje is gek, of hij ruikt toch niet zo lekker als je je voor had gesteld, dan kan hij op papier nog zo perfect zijn, maar dan gaat het toch echt niks worden. Dus hoe je het ook doet, het blijft die spelt in de hooiberg. Ik heb in mijn leven 3 keer de absolute liefde op het eerste gezicht meegemaakt. De eerste keer was op de boulevard in Rimini, Italië. Ik was 18 en met een knal kwam hij mijn leven binnen, de Italiaanse Marco. We hebben een jaar lang een lange afstandsrelatie gehad waar de vonken vanaf sprongen. Rond mijn 26ste gebeurde het opnieuw. Hij stond bij het kopieerapparaat op het secretariaat van Arbeidsvoorziening waar ik op dat moment werkte. We keken elkaar aan en de rest van de wereld bestond niet meer. Even later kreeg ik een berichtje, via het interne chatsysteem. 2 jaar lang hebben we van onze relatie een waar feest gemaakt. En ook daarna is het contact altijd goed gebleven. Ik sprak hem laatst nog en we hebben nog steeds ons eigen taaltje. 

De derde keer zette mijn leven tijdelijk op zijn kop. Hij was de ultieme viking, groot, sterk en prachtig lang haar. We hebben alleen naar elkaar gekeken en gezwaaid. En toen was hij weg. Ik heb erg mijn best gedaan om hem te vinden. Dat is gelukt. Maar toen hij mijn trap op kwam lopen in Amsterdam, was zijn lange haar verdwenen en hij klonk helemaal niet als een Viking, maar als een Brabander (zo één met een heel sterk accent). En de magie was in één klap verdwenen. 

Als het gaat om het vinden van liefde heb ik een enorm sterke valkuil, en dat is dat ik te goed alleen kan zijn. Vroeger nog niet, toen was juist de valkuil dat ik niet alleen wilde zijn. Maar de laatste 15 jaar ben ik volledig comfortabel in het alleen met mezelf zijn en vind ik het zelfs fijn. Dus ik doe werkelijk helemaal niks om dit te veranderen. Maar na 2,5 jaar niet aangeraakt te zijn, en al mijn tijd energie te hebben besteed aan het gezond houden van mijn bedrijf terwijl de  omstandigheden daarin niet meewerken, merk ik toch dat ik de neiging krijg om er weer flink op los te flirten. Iets waar ik ook goed in ben, flirten met het leven!
Maar aangezien er hier in Zutphen weinig te flirten valt, echt, er zijn geen leuke single mannen, heb ik me toch maar weer eens ingeschreven. 

 

Maar weet je, de eerste blik op het aanbod van mannen was al zo teleurstellend! Niet eens zozeer in wie ze zijn of  hoe ze eruit zien, maar meer door de totaal waardeloze manier waarop ze zichzelf presenteren. De tekst is kort, slecht of ontbreekt zelfs volledig. En de foto's..... die zijn van zo'n erbarmelijke kwaliteit dat ik werkelijk geen zin heb om daarop te reageren. In liefde moet je investeren, en wanneer je dan zeer slechte plaatjes van jezelf plaatst, dan doe je niet je best. En dat iemand zijn best doet, dat vind ik wel heel belangrijk. Ik heb niemand nodig om mij compleet te maken of om mij gelukkig te maken. Dan ben ik namelijk al. Dus je moet van goede huize komen om mijn feromonen tot leven te roepen. Dat kan alleen een man die zelf ook compleet en gelukkig is, want alleen dan vermenigvuldigt zich dat.

Ik had deze week het leuke plan om dating shoots te gaan doen, simpelweg omdat het nodig is. Het grootste doel met mijn fotografie is om de wereld mooier te maken, en die datingsites, die kunnen nog wel wat schoonheid gebruiken. Ik plaatste een tijdelijke aanbieding online en direct reageerde daar 8 mensen op, allen vrouwen. Ze waren allemaal bereid om in tijd, aandacht en geld te investeren. Maar ik vroeg me af, waar blijven die mannen? 
Ik heb inmiddels een paar shoots gedaan, en er ook met hen over gesproken, en we kwamen allemaal tot dezelfde conclusie voor wat betreft de foto's van de mannen. Ik heb een aantal belangrijke don'ts daaruit geselecteerd. Foto's die deze vrouwen stuk voor stuk niet geschikt (en dus niet aantrekkelijk) vinden om erop te plaatsen. En als je denkt dat dit een-tegen-mannen-blog is, dan heb je het mis. Ik hou van die wezens, echt! En ik wil ze juist helpen om het beter te doen. En de vrouwen komen straks aan de beurt ;-).

 

Maar hier eerst de top 10 van don'ts bij mannen:

 

 1. Een selfie vanuit een te laag standpunt waarbij je moeilijk kijkt. Het klink alsof je dit echt niet gaat doen, maar het is echt een veel geziene foto. Met als gevolg een te grote onderkin en een alles behalve aantrekkelijk gezicht.
 2. Een selfie in de spiegel, ook al zo'n leuke (NOT)
 3. Een foto met heel groot een glas bier of wijn voor je. Waarbij dat glas dan ook nog vaker beter in beeld is dan de man. Ik vraag me dan altijd af, wat wil je hiermee zeggen? Wanneer alcohol zo belangrijk voor je is dat je er zelfs meer op de foto wilt, dan is het misschien wel te belangrijk voor je?
 4. Een foto waarbij je ex vanaf is geknipt. Of misschien staat ze er zelfs nog wel op. In ieder geval is je arm om iemand heen geslagen. Wie is die vrouw?
 5. Een foto van vakantie, onderuit gezakt, ontbloot bovenlijf, verbrand gezicht. NIET aantrekkelijk.
 6. Een foto met je duim omhoog. Die foto's begrijp ik überhaupt nooit. de camera wordt op je gericht en dan gaat die duim omhoog. ???
 7. Een vaag en/of slecht belicht plaatje. Op zo'n foto kom je nooit over op je best.
 8. Een foto waarbij je op een zeilboot zit terwijl je maar 1 keer in je leven hebt gezeild. Of een andere activiteit die je normaal gesproken niet doet. Dat zegt dus niks over jou.
 9. Een foto waarbij je nog haar had terwijl dat nu nergens meer te bekennen is.
 10. Alleen maar 1 enkele foto plaatsen, daar zien we echt niet genoeg aan.

 

Maar ik had het al beloofd, laten we het dan ook even over de vrouwen hebben. Ik kan je wel meteen zeggen dat dat een stuk minder dramatisch is. Technisch gezien zijn de foto's vaak ook niet zo goed maar de vrouwen willen toch net wat meer graag goed op de site verschijnen. En ze staan over het algemeen dus ook leuker op de foto's die ze plaatsen. Maar ook zij doen dingen die ze beter niet kunnen doen. Ik heb hierover met enkele mannen gesproken over hen ervaring en ik heb een blik mogen werpen op het vrouwenaanbod op een app. Ik ben er tot vijf gekomen.

 

De 5 don'ts bij vrouwen:

 1. De foto is niet recent genoeg. Ik snap best dat je er 10 jaar geleden wat strakker uitzag, maar dat is niet wie je nu bent. Een onrealistische foto kan alleen maar leiden tot teleurstelling bij de eerste ontmoeting. En je wilt een man die je aantrekkelijk vindt zoals je nu bent toch?
 2. Een foto gemaakt na een totale make-over. Prachtige foto's waarschijnlijk. Maar wanneer je door een visagist en stylist onder handen bent genomen is dat een leuke moment opname, maar is dat niet wie je normaal gesproken bent. Ook dat leidt weer tot teleurstelling achteraf.
 3. Foto's waarop je je best doet om je lichaam zo veel mogelijk te verbergen. Een man wil niet alleen je leuke koppie zien maar ook het lijf eronder. 
 4. Te ernstig kijken op een foto of te ongemakkelijk. Ik weet het, het is voor veel mensen lastig om ontspannen te zijn. Maar het is ook fijn om hierin te oefenen en te investeren. We zien graag mensen die blij zijn met zichzelf en ontspannen overkomen. Je hoeft echt niet breed te lachen op elke foto, maar we willen toch wel zien dat die lach er kan zijn.
 5. Een zonnebril ophebben. Het is een leuk accessoire, maar de man ziet je ogen niet. En die zijn toch best heel belangrijk. Het is net als teveel make-up een masker waarachter je jezelf verstopt. 

 

Dit blog is natuurlijk vooral bedoeld om lekker om onszelf te kunnen lachen. Want wat maken we soms toch een rare en grappige keuzes. En ik ben er alleen maar blij mee, want aan mij de schone taak om zoveel mogelijk mensen prachtig te fotograferen zodat we de online dating wereld een stukje mooier maken.

 

Waar moet dan de keuze van je foto's wel aan voldoen? Het is fijn wanneer jouw foto's aan het volgende voldoen. Hierbij 8 do's:

 

 1. De foto's zijn recent
 2. De foto's zijn realistisch
 3. Je staat er op je best op, maar wel als jezelf
 4. Ze moeten technisch goed zijn, dus qua scherpte, licht, compositie en perspectief
 5. Je laat verschillende gezichten zien en full body foto's met verschillende houdingen
 6. Ze moeten uitstralen dat jij jezelf het beste waard vindt
 7. Het is leuk wanneer je naast goede portretfoto's iets plaatst over wat je graag doet, zoals reizen, sporten enzovoort. Maar laat dat dan ook wel de realitiet zijn.
 8. Je zelf een heel blij gevoel krijgt bij de foto's.

 

Wanneer je gaat daten, doe het dan goed. Het is een kleine moeite om te investeren in tijd, aandacht en eventueel geld om met een goede serie foto's aan te komen. Je zoekt tenslotte liefde, en dat verdient jou op je best.

 

Herken je jezelf in de don'ts? Ik help je enorm graag hierbij. Vanaf volgende week ben ik elke week ergens in het land te vinden voor profiel en datingshoots. Je kunt mij niet gelukkiger maken dan jouw beste zelf tot leven te laten komen tijdens de shoot en de foto's hun magie te laten doen. Meer info en lokaties vind je via deze link.

De do's en de don'ts van foto's op je dating profiel
Powershoot

Contact

petra@powershootacademy.com
06-45442170

Social

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, tips en blogs, schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden